Борисов инспектира депото за сепариране в Доспат

0
67
Премиерът на инспекция в Доспат
Снимка: Правителствен пресцентър

Депото за сепариране разширява целия обект за отпадъци в Доспат. Това беше задача, която изпълнихме, за да има къде да се третира боклукът. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното си посещение в района. С него беше кметът на града Елин Радев, който коментира, че през последните 4 години са били отпуснати над 40 млн. лева за развитието на общината. 

Борисов се запозна с технологията на сепариране, а кметът на Доспат показа как се разпределят и рециклират отпадъците. Припомняме, че целта на депото за сепариране е да помогне за разширението на това за отпадъци. Премиерът каза:

„Искам да честитя празника на всички християни и братя мюсюлмани. Показваме как може да се живее не само приятелски, но и регионът да се развива по най-добрия начин. В района е и много чисто.“

Радев обясни, че са монтирани две инсталации. Отделят се хартия, пластмаса и метал. Една машина работи за пластмаса и хартията. Има и магнит, който отделя метала. Отделно от това растителните отпадъци от всички общини ще се събират в отделни съдове и ще идват сортирани. Те ще се слагат на отделно място, след като се раздробят. Покриват се, за да изгният, от което ще се получи хумус, който след това може да се продава.

В хода на посещението Борисов свали предпазната си маска с обяснението: „Да дишнеме малко чист въздух„. Кметът Радев обаче го предупреди: „Това тук са били уранови мини„. Премиерът обаче констатира: „Ето защо умираме най-много в Европа„. Големият брой починали от COVID в България обаче е по друга причина, която произтича от липсата на способност на властите да управляват здравната криза.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments