Борисов: България е подготвена за всички сценарии за Брекзит

0
64
Бойко Борисов и Мишел Барние
Снимка: Министерски съвет

Страната ни е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на двустранната си среща с главния преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние, която се проведе в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

По думите на премиера вече има два приети плана за действие за оттеглянето на Великобритания от ЕС – „със сделка“ и „без сделка“. Той посочи още, че държим на ключовата роля на Европейската комисия за постигането на координиран подход между държавите членки, особено по отношение на подготвеността за Брекзит.

„За България на първо място стоят правата на гражданите, включително – социалните и здравните, пенсиите“, добави премиерът Борисов.

„Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Брекзит. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на Единния пазар и мирния процес в Ирландия“, каза още премиерът Борисов пред Барние.

Премиерът заяви, че подкрепяме виждането на ЕК, че Споразумението не подлежи на предоговаряне.

„В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се Споразумението да бъде подкрепено от британския парламент“, каза още премиерът Борисов.

Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments