Борисов: Ако имаме над 100 болни на ден, отново блокираме, детските градини остават затворени

0
1959
Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов, Снимка: Скрийншот от видео на Novini.bg

Ако заболелите от коронавирус в Българят достигнат 100 души на ден, разхлабените сега мерки отново ще бъдат възстановени. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след Срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

„Резултатите са изключително лоши. Институтът Кох категорично казва, че пандемията не е подминала. При нарастване над 100 души на ден, затваряме отново. Категорично и ясно. Всичко зависи от нас и от нашата дисциплина. Да спазваме дистанция, особено в градския транспорт. Да спазваме, за маските. Също и в Германия днес потврдиха, че това е най-правилната мярка. Това, което другите наричат разхлабване, ние си бяхме разхлабени от първия ден – фабрики не са спирали, офиси и т.н.“, обяви Борисов.

Той подчерта, че в нито една държава няма нито една мярка, която да е била по-добра от тези, които са били въведени в България или да е била направена по-навреме. Той благодари за това на Националния оперативен щаб и на своите колеги от правителството. Що се отнася до детските градини те категорично засега остават затворени. Ето защо:

„Това е мярка, за която Щабът беше категорично против. По другите мерки с аргументи стигнахме до извода, че можем да освободим например КПП-тата. Самите родители веднага в мрежите започнаха да се обособяват в две групи. Но връщането на децата ще доведе до заболеваемост. Застрашават се възрастните хора. Дори затлъстяването влияе при коронавируса. Затова си позволихме да разрешим разходките в парка и в планината, за да съхраним и психическото здраве на хората.“

Борисов подчерта, че ситуацията се наблюдава ден за ден. И допълни:

„Затова умолявам и призовавам. Затова ме атакуват, че плаша хората. Не, аз не ги плаша. Ще направим същото. Какво направиха в Гърция, когато изпуснаха ситуацията. Затвориха всички вкъщи. Във Франция още е така – пускаш есемес и чакаш да ти разрешат и тогава отиваш, купуваш и пускаш есемес, че си се прибрал. Ако Институтът Кох насажда страх, значи и аз насаждам страх. А примирение на мен да ми се каже, след като всеки ден съм на завод, фабрика…“

Що се отнася до исканията на опозицията за отпускане на повече средства за подпомагане на отделни сектори Борисов напомни, че у нас данъците за фирмите са едва 10%. Той даде за сравнение Германия, където са 46 на сто.

„Една еуфория за харчене на пари на грантове. Ама това са парите на хората. Това е безотговорно. Всеки може да дойде и да каже – „Подкрепи ми с ваучери моя сектор“. Другите не управляват и не ги интересува държавата хазна. Те ако се гласят истински да управляват. всеки ден ще казват – „Не харчете парите“. В момента може би стотици хора си казват – „Гледай сега, ама защо не дават“. Ама това са вашите пари. Питат ме за МВФ. Той ще ни даде колкото искаме, но после никой друг на пазара няма да ни даде, защото става втори, трети, пети. До момента не сме рязали разходи. Само на министирите, моята и на политическите кабинети заплатите. Оказа се, че депутатите 2/3 са си взимали. Ние нямаме орязан разход. Напротив. Много повече даваме за Министерството на здравеопазването.“, подчерта министър-председателят.

Борисов съобщи още, че в момента се работи за отпускането на допълнителни 130-140 милиона лева за подпомагане на предприятията у нас, за да могат да бъдат спасени работни места.

„Ако ние като нация се пазим, ще продължим да разхлабваме. Ако не, лекарството го знаем – затваряне, затваряне и блокиране. Искаме ли го това – не. Нека да не го правим.“, призова в заключение премиерът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments