Борислав Сандов: Има икономически риск за въглищните централи

2
30
Борислав Сандов
Борислав Сандов. Снимка: Facebook

Има икономически риск за въглищните централи. Причината са скъпите квоти за вредни емисии. Това обяви в Благоевград министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, предаде „БНР“.

Той коментира и ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, като беше категоричен, че централата няма да заработи докато не бъдат извършени необходимите ремонти, така че да не се замърсява въздуха. Министърът обясни още, че не са правени никакви компромиси с компаниите и техните действия, но всеки акт, който се издаде, след това се обжалва. Затова единственият начин е бил да се затвори изцяло ТЕЦ „Марица 3“ докато предписанията не бъдат изпълнени.

На този етап за замърсяването плащал собственикът. Но той също обжалвал всеки един акт. Държавата все още не давала средства на Европейската комисия /ЕК/, но това щяло да се случи, защото вече имало осъдително решение на съда на Европейския съюз /ЕС/. То било свързано и със санкции.

Не било по-различно положението и с другите централи на въглища, обясни екоминистърът. Затова имало икономически риск, защото квотите за вредни емисии били една значителна част от разходите на предприятията и затова било възможно те да спрат да работят поради тези причини. В противен случай можело да изпаднат в много сериозни дългове. Сандов каза също така, че в момента цената на енергията е висока, но той лично счита, че в следващите месеци нивата ще се върнат малко назад.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
8 месеци по-рано

имаЛо, биЛо – ей такива са му на Сандов нещата – едно птиченце ми казаЛо

Лили
Лили
8 месеци по-рано

Имам усещането, че Сандов по-скоро изнудва тецовете