Борис Джонсън твърди, че Обединеното кралство и САЩ имат „неразрушими отношения“

0
50
Борис Джонсън
Снимка: Boris Johnson, Facebook

Съюзът между САЩ и Обединеното кралство може да бъде определен като „неразрушим“, заяви Борис Джонсън пред „BBC“, след като за първи път се срещна с американския президент Джо Байдън. Той добави, че дискусиите им, проведени до момента, са минали много добре.

Както е известно, Байдън отпътува за Корнуол за срещата на върха на световните лидери на Г-7. Заседанието ще започне малко по-късно днес, като на дневен ред ще бъдат разгледани наболели въпроси като доставките на ваксини и климатичните промени.

Джонсън обясни, че американският президент не го е укорил заради породеното напрежение след Брекзит в Северна Ирландия. Въпреки това стана ясно, че американският лидер е дълбоко загрижен от ситуацията. Двамата мъже се срещнаха в района на залива Карбис, Корнуол вчера преди официалната среща на върха на страните от Г-7, на която лидерите на Канада, ЕС, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ и Обединеното кралство ще се видят лично за първи път от избухването на пандемията досега.

Преди срещата си с Байдън Джонсън обеща, че Обединеното кралство ще дари над 100 милиона ваксини на по-бедните страни през следващата година, а Байдън също обеща половин милиард дози ваксини, произведени от „Pfizer“, на 92 нации с ниски и средни доходи, както и на Африканския съюз. Очаква се по време на дискусиите на срещата на върха страните от Г-7 да се съгласят колективно да предоставят милиард дози ваксини срещу COVID-19 в опит да ограничат унищожителните последици на пандемията през 2022 г.

В интервю за политическия редактор на „BBC“ Лора Куенсберг, Джонсън подчерта, че Обединеното кралство и САЩ споделят вярата си в утвърждаването на правата на човека, международния ред, основан на строги разпоредби, както и Трансатлантическия съюз. Той каза още, че смята техните отношения за „неразрушими“ и „дълбоко смислени“. „Това е връзка, която е издържала много дълго във времето и е била важна част от опазването на мира и просперитета както в Европа, така и по света.“, сподели премиерът.

Въпреки добрите отношения между двамата лидери има аспект, която би могла да предизвика противоречие между тях – това е именно Протоколът за Северна Ирландия – частта от споразумението, свързано с Брекзит, която предотвратява проверки по ирландската граница. Преди време Байдън предупреди, че новите договорености не трябва да застрашават клаузите на „Споразумението от Разпети петък“ – мирно споразумение, подписано през 1998 г., което спомогна за прекратяването на дългогодишното насилие в Северна Ирландия.

На въпрос, зададен от репортери дали американският президент и сега е изразил подобни опасения, Джонсън отговори:

Не, президентът не каза нищо подобно.“ Премиерът сподели позицията си, че начинът, по който ЕС прилага въпросните договорености, е „прекалено сложен и труден“.

Той обясни още, че докато Обединеното кралство, САЩ и ЕС се стремят всячески да запазят равновесието в Северна Ирландия, едва ли ще се намери решение на проблема в близко бъдеще. Джонсън все пак изрази надежда, че работейки колективно, страните могат да изгладят противоречията по въпроса.  

По време на срещата с Байдън Джонсън защити решението си да намали разходите за чуждестранна помощ от 0,7% на 0,5% от националния доход на страната, въпреки даденото преди време твърдо обещание да запази размера им по-висок. По-рано тази седмица лидерът се сблъска с остри критики от страна на някои  негови колеги депутати, един от които заяви, че финансовите съкращения ще доведат до стотици хиляди смъртни случаи, вследствие на коронавируса, които биха могли да се избегнат. В отговор на това премиерът подчерта, че разходите, предвидени за подобен тип финансова помощ, предоставена от неговото правителство като процент от БВП, надвишават сумата, изразходвана от последните му двама предшественици. Наред с това той потвърди отново намерението си да изпълни ангажимента на Обединеното кралство да дари 100 милиона излишни дози ваксини на по-бедните страни през следващата година, както и предишните дози, включени в схемата „Covax“ – схемата, която разпространява ваксини сред най-бедните народи в света.

Както е известно, Г-7 обединява седем водещи индустриализирани държави. Планирано е те да прекарат днешния ден в обсъждане на спешни въпроси, включително пандемията, след което ще присъстват на пищен прием с участието на кралицата. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж също ще вземат участие събития, свързани с Г-7. Уилям и Кейт ще се присъединят към кралицата, принца на Уелс и херцогинята на Корнуол по време на приема, организиран в чест на световните лидери. След това принц Чарлз ще бъде домакин на друг прием заедно с лидерите на Г-7 и ръководителите на най-големите световни компании, за да обсъдят как частният сектор може да работи с правителствата за справяне с извънредните климатични ситуации.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments