Борис Джонсън печели вота на доверие, но се сблъсква с недоволство в Консервативната партия

0
8
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: U.K. Government/ Wikimedia Commons
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: U.K. Government/ Wikimedia Commons

Британският премиер Борис Джонсън получи подкрепата на мнозинството от депутати от Консервативната партия в проведения вот на доверие въпреки значителното недоволство срещу него. Той спечели 59% от гласовете, което означава, че сега е „имунизиран“ за поне една година срещу предизвикателствата, отправяни към неговото управление.

Общо 211 депутати от консерваторите са гласували в негова подкрепа, а 148 са дали вот против него. Джонсън определи победата си във вота на доверие като „решаваща„. С оптимистичен тон той заяви, че резултатът е „много добър“ и „убедителен„, както и че това дава възможност на него и останалите управляващи да оставят зад гърба си всички неща, за които пишат медиите.

Резултатът от гласуването означава, че премиерът остава на поста си, но според критиците мащабът на неодобрение срещу него показва, че авторитетът му е отслабен, като някои депутати продължават да го призовават да подаде оставка. Делът на гласовете в подкрепа на Джонсън е по-нисък от 63%, получени от бившия министър-председател Тереза Мей, когато тя спечели партиен вот на доверие през 2018 г , преди да подаде оставка шест месеца по-късно заради напрежението около Брекзит.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър заяви, че „разединената“ Консервативна партия изглежда подкрепя Джонсън, след като той оцеля при гласуването на вота на доверие. Лидерът на либералдемократите Ед Дейви коментира, че макар Джонсън да се е задържал на власт, репутацията му е съсипана, а авторитетът му е напълно сринат. От „Даунинг стрийт“ обаче обявиха, че резултатът подновява мандата на премиера и позволява на правителството да се съсредоточи изцяло върху въпросите, които вълнуват избирателите. Депутатът от Консервативната партия Саймън Харт заяви пред „BBC“, че министър-председателят „има много какво да доказва„, но призна, че резултатът е „доста категоричен„.

Джонсън, който стана министър-председател през 2019 г., беше информиран, че ще бъде изправен пред вот на доверие в неделя по време на платинения юбилей на кралицата, след седмици на спекулации относно бъдещето на управлението му. Вотът беше иницииран от депутати от Консервативната партия, след като поне 15 % от тях написаха писма за недоверие до Греъм Брейди, председател на „Комитет 1922“. Недоволството срещу премиера сред депутатите от Консервативната партия нарасна, след като миналия месец беше публикуван възмутителен, критичен доклад за незаконно проведени партита на територията на „Даунинг стрийт“, по време на строгите ограничения, наложени заради пандемията от COVID-19.

Докладът разкрива степента на нарушаване на противоепидемичните разпоредби, особено по време на парти, организирани по случай рождения ден на лидера, за което той беше глобен от полицията за присъствието си през юни 2020 г. Глобата означава, че на практика Джонсън се превърна в  първият действащ министър-председател на Обединеното кралство, санкциониран за нарушаване на закона. Освен недоволството от този факт, някои депутати от редиците на консерваторите изразиха несъгласие с повишаването на данъците, реакцията на правителството спрямо нарастващите разходи за живот, както и с насоките на политиката му.

Последният министър-председател от Консервативната партия, който беше изправен пред партиен вот за своето лидерство, беше Мей, която го спечели, но шест месеца по-късно подаде доброволно оставка заради неправилния си подхода относно въпросите, свързани с Брекзит. Джонсън пое поста през юли 2019 г., след което свика избори, на които консерваторите спечелиха най-голямото си мнозинство след победата на бившия министър-председател Маргарет Тачър на изборите през 1987 г. Очаква се следващите парламентарни избори да се проведат през 2024 г., но може да бъдат и по-рано, ако Джонсън се позове на правомощията си да ги свика. Следващото изпитание за премиера са частичните избори, които ще бъдат проведени в Уейкфийлд и в Тивъртън и Хонитън в един и същи ден този месец след оставката на двама депутати от Консервативната партия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments