Борис Джонсън напуска премиерския пост във Великобритания

0
33
Борис Джонсън
Снимка: Boris Johnson, Facebook

Борис Джонсън обяви, че ще се оттегли от поста министър-председател на Великобритания, след като беше изоставен от своите министри и повечето депутати консерватор. Той направи специално изявление пред резиденцията си на „Даунинг стрийт“ 10, в което каза:

„Очевидно е воля на Консервативната партия да има нов лидер и премиер и днес давам начало на този процес. В политиката никой не е незаменим.“

Консерваторите сега ще трябва да изберат нов лидер – процес, който може да отнеме седмици или месеци.

Как се стигна дотук?

Вчера съдбата на скандалното правителство на Борис Джонсън висеше на косъм, след като той се противопостави на опитите да бъде принуден да напусне поста си. Междувременно все повече министри призовават британския министър-председател да подаде оставка.

На 6 юли Джонсън започна деня с обещание да продължи да се бори, въпреки шокиращите оставки на финансовия министър, министъра на здравеопазването и десетки други управляващи, възмутени от последната сага, обхванала „Даунинг стрийт“, а именно предложението за оставка на бившия заместник на Джонсън, Крис Пинчър, който беше обвинен, че е опипвал двама мъже миналата седмица.

Джонсън беше подложен на остри критики от страна на парламентарна комисия, съставена от високопоставени законодатели в парламента, преди делегация от членове на кабинета да пристигне на „Даунинг стрийт“, за да поиска Джонсън да подаде оставка. Въпреки натиска премиерът отказва да отстъпи толкова лесно. Вчера вечерта той освободи от длъжност близкия си съюзник и високопоставен министър Майкъл Гоув, който според източници на „CNN“ по-рано през деня е призовал Джонсън да признае, че времето му е изтекло. Друг ключов съюзник, министърката на вътрешните работи Прити Пател, също споделила на Джонсън, че общото мнение на Консервативната партия е, че той трябва да си тръгне, съобщи достоверен източник пред „CNN“.

След обявяването на новината за уволнението на Гоув, говорител на Джонсън заяви, че министър-председателят е в „наистина добро настроение„. Пред „CNN“ парламентарният личен секретар на Джонсън Джеймс Дъдридж обясни, че Джонсън „се бори, защото вярва, че може да спечели„. Запитан за Гоув, Дъдридж отговори: „Харесвам Майкъл, Майкъл е чудесен държавен секретар в много отношения, той помага на министър-председателя в много отношения“, но той ще бъде заменен, а ние ще продължим напред.“

Потокът от оставки в британския парламент обаче повдигна въпроса как премиерът, който губи толкова много подкрепа, може да се справи със задълженията на всички новоосвободени постове. Вчера следобед петима министри подадоха оставки наведнъж, а в края на работния ден Джонсън загуби над 30 членове на правителството си. Тази сутрин подадените оставки достигнаха 45. Последните, които подадоха оставка, бяха министърът на Северна Ирландия Брандън Люис, който стана четвъртият член на кабинета, напуснал поста си, и министъката на финансите Хелън Уатли.

В някакъв момент трябва да заключим, че това е достатъчно. Стигнах до заключението, че проблемът започва от върха и това няма да се промени.“, заяви бившият министър на здравеопазването Саджид Джавид, първият от многото министри, подали оставка през последните 24 часа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments