Борис Джонсън извежда Англия от блокирането

0
93
Премиер Борис Джонсън
Премиер Борис Джонсън. Снимка: Boris Johnson, Facebook

Борис Джонсън ще обяви своята дългоочаквана пътна карта за извеждане на Англия от блокирането, потвърдиха британските правителствени служители пред „CNN“ в понеделник сутринта. Страната е в пълна национална блокировка от 4 януари, след като бяха открити нови варианти на коронавируса в части на Англия, които от своя страна ускориха разпространението на вируса и се смятаха за по-опасни.

Джонсън ще каже на Камарата на общините в понеделник следобед, че от 8 март училищата най-накрая ще отворят отново в цяла Англия, както ще се случат и някои много ограничени връщания на социалното взаимодействие на открито, включително седене на пейка в парка и пиене на кафе, което в момента не е позволено.

Премиерът също така ще съобщи, че от 29 март, когато училищата излизат във Великденска ваканция, ще бъдат премахнати допълнителни ограничения върху социалните взаимодействия, което ще позволи на групи от шестима души да се срещат на открито и да се социализират цели домакинства. Даунинг Стрийт постави особен акцент върху желанието да даде нещо на възрастни и уязвими хора, сега ваксинирани, които са държани отделно от семействата си в продължение на почти година.

Даунинг Стрийт подчерта, че това са планирани мерки и ако ситуацията с COVID-19 се влоши в Англия, те могат да бъдат отменени и страната да бъде заключена отново.

Съобщението отбелязва първа от четири планирани стъпки на блокирането. Джонсън ще каже по-късно на законодателите, че решенията на неговото правителство „ще се вземат на базата на последните данни на всяка стъпка и ние ще бъдем предпазливи по отношение на този подход, за да не навредим на напредъка, който сме постигнали до момента“.

Скоростта, с която страната ще излезе от блокирането, ще бъде определена спрямо четири ключови теста: как протича разпространението на ваксината; как ваксините влияят върху хоспитализациите и смъртните случаи; нивата на инфекция да останат ниски; новите варианти, които не подкопават останалите три пункта.

Очаква се Джонсън да каже, че неговият приоритет “винаги е бил връщането на децата в училище, което знаем, че е от решаващо значение за тяхното образование, както и за тяхното психическо и физическо благополучие, а също така ще дадем приоритет на възможността хората да се съберат с близките си.

Възможно е предпазливият му подход и фокусът му върху училищата и семействата, а не върху икономиката, да предизвика критики от редица негови консерватори, които настояват за по-бързо излизане от блокирането от лятото. По това време процентите на заразяване са спаднали и правителствените източници подчертават пред CNN по това време, че приоритетите са се изместили от ограничаването на разпространението към възобновяването на хотелиерската индустрия. С края на летните месеци инфекциите се върнаха и вирусът мутира, което изисква спешни действия за спиране на разпространението.

Разпределението на ваксините в Обединеното кралство се счита за добър пример, тъй като много по-голям процент от британските граждани са ваксинирани в сравнение, с която и да е друга европейска страна.

Нововъзникващите изследвания, които показват, че ваксините започват да намаляват риска от хоспитализация, осигуриха допълнителен тласък на Джонсън и неговото правителство. В понеделник учени от Шотландия съобщиха, че хората, които са получили единична доза от ваксините Pfizer на AstraZeneca, вече са с до 85% и 94% по-малка вероятност да бъдат приети в болница, според британската агенция PA Media.

Скоростта на разпространението на ваксината осигури рядък успех за Джонсън по време на пандемията, тъй като Обединеното кралство остава на дъното в Европа както по отношение на смъртните случаи, така и на инфекциите. Освен това е световен лидер в смъртните случаи на 100 000 граждани, според данни на университета „Джон Хопкинс“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments