Борейки се с Брекзит, британски фирми се насочват да инвестират в Европа

1
31
Брекзит
Снимка: Пиксабей

Уморен от митнически забавяния и допълнителна бюрокрация, след като Великобритания напусна Европейския съюз, Farrat, малък производител в края на Манчестър, увеличава инвестициите си в Германия, за да компенсира, предава „Агенция Ройтерс“.

Производителят на антивибрационни части за сгради и машини се разраства бързо, почти удвоявайки броя на служителите си в английския град през последните пет години, но казва, че Брекзит се оказва пречка. Главният изпълнителен директор Оливър Фарел заяви:

„Сега насочваме много инвестиции в създаването на производствени съоръжения в Германия, за да премахнем търговските търкания. В момента Брекзит значително ограничава нашия растеж.“

Компанията далеч не е единствената, според няколко разговори, проведени от „Ройтерс“ с шефове на компании, бизнес групи и политици в цяла Англия през 2023 г. Икономическите данни сочат подобна история. Германските данни показват, че британски фирми са отворили 170 проекта за преки чуждестранни инвестиции в най-голямата икономика в Европа миналата година, тъй като компаниите са търсели опора в единния пазар на блока. Това е далеч от 50-те запитвания от британски фирми – по-скоро от ангажирани проекти – регистрирани от German Trade & Invest през 2015 г., годината преди референдума за Брекзит.

В съседство правителството на Нидерландия съобщи за над 300 „компании за Брекзит“ – британски фирми, които смята, че се опитват да заобиколят търговските търкания, които са преместили операции там от 2016 г.

Междувременно бизнес инвестициите във Великобритания в началото на 2023 г. бяха с около 1% над нивото си по време на гласуването през юни 2016 г., което някои икономисти отдаваха на несигурността относно търговските връзки с ЕС. За същия период бизнес инвестициите са скочили с 25% във Франция, с 21% в Съединените щати и със 7% в Германия, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Икономисти, подкрепящи Брекзит, изтъкват, че подобни данни пренебрегват факта, че британските корпоративни инвестиции процъфтяваха в годините преди средата на 2016 г. и трябваше да се забавят. Бизнес проучванията обаче сочат Брекзит като фактор зад слабите инвестиции през последните години.

Изгубени възможности

Приказките за пропуснати възможности поради Брекзит са нещо обичайно сред бизнес лидерите в и около Манчестър в северозападната част на Англия, каза кметът на града Анди Бърнам.

„Едва ли някой може да каже нещо положително“, смята Бърнам, който е член на опозиционната Лейбъристка партия и иска Великобритания да остане в ЕС. Той допълва:

„В повечето случаи се добавя слой сложност, който не са имали преди.“

Въпреки това Бърнам е на мнение, че пазарът на ЕС остава изключително важен за Манчестър, третият по големина град във Великобритания след Лондон и Бирмингам.

Около 61% от износа на стоки от Голям Манчестър е отишъл в ЕС през 2019 г., според официални оценки, в сравнение с 42% от износа от Лондон и югоизточна Англия.

Бърнам подчерта, че Манчестър има успешен опит в привличането на международна търговия и инвестиции, но, подобно на Farrat, сред местните фирми има усещане, че по-лесните търговски връзки биха направили този опит още по-добър.

Докато някои фирми в Манчестър инвестират в производствени съоръжения и офиси в ЕС, за да предотвратят смущенията в търговията, други казват, че нямат друг избор, освен да споделят нов бизнес с компании в по-добра позиция да работят в блока.

Creative Concern, рекламна и маркетингова агенция, има над 20 служители и за последните 20 години изгради силен европейски бизнес, като се възползва от статута на английския като общ език на континента. Основателят и директор Стив Конър коментира, че работата е, както обикновено в годините непосредствено след гласуването за Брекзит – докато новите търговски условия с ЕС не влязоха в сила през януари 2021 г.

Сега Creative Concern установява, че вече не може да кандидатства директно за проекти, включващи Европейската комисия, въпреки че някои съперници от други държави извън ЕС могат и трябва да споделят проекти, за които преди е кандидатствала сама, с фирми, базирани в ЕС. Конър обясни:

„Тъй като нашето правителство, в своята безкрайна мъдрост, избра да преследва твърд Brexit, ние се оказваме в по-неравностойно положение от други страни извън ЕС, което натрива сол в раната.“

Британското правителство обобщава, че отношенията с ЕС напредват, посочвайки меморандум за разбирателство за търговията с финансови услуги, подписан миналия месец, описан от финансовия министър Джереми Хънт като „повратна точка“ в диалога с блока.

„Хората са изнервени“

Икономисти и бизнес групи споделят, че проблемът с търговските търкания с ЕС се е усложнил от липсата на дългосрочна фискална стратегия във Великобритания, тъй като многократните временни данъчни облекчения се отразяват неудобно на средния седемгодишен инвестиционен цикъл за производителите, според търговския орган Направи UK. Британските фирми също чакат да чуят как – или дори дали – Лондон възнамерява да се конкурира с огромните зелени енергийни и технологични субсидии, предлагани от Съединените щати и ЕС.

Правителството на Великобритания заяви, че има амбициозна цел да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г. и вярва, че свободните пазари – вместо субсидиите – са най-добрият начин за постигане на това.

Във Farrat ефектите от Брекзит са коварни, надхвърлят решенията за инвестиции, изтъкна Фарел, описвайки чувството на безпокойство, изпитвано към британските фирми от потенциални чуждестранни клиенти, изтощено от години на политически сътресения. Той подчерта:

„Хората са нервни. Ние отиваме при клиенти, които казват: „Страхотно, това е добро техническо предложение – но ще трябва да привлечем британци към него.“

Това безпокойство вече навреди на 3P Innovation, друг бързо развиващ се производител, базиран на 85 мили (137 км) южно от Манчестър в град Уоруик в централната част на страната. Той произвежда оборудване за автоматизация, използвано в здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост, машини, често съчетани с изолиращи модули – корпуси за стерилно производство – изработени от специализирани фирми. Основателят Дейв Сийуърд заяви, че 3P е пропуснал договор с ЕС, защото клиентът е счел, че е твърде рисковано да изпрати изолатора във Великобритания, за да се сдвои с машините на 3P, преди да се върне в ЕС – поради потенциала за митнически проверки и забавяния. Отказвайки да идентифицира въпросния клиент, Сиуърд продължи:

„Така че това беше договор, който знаем, че сме загубили само защото вече не сме в ЕС.“

„По-малко предупреждения“

Сиуърд коментира още, че лесният достъп до сертификационната програма на ЕС за CE е от ключово значение за оцеляването на 3P Innovations, тъй като изискванията за безопасност, здраве и опазване на околната среда се изискват от клиенти от ЕС, както и от клиенти от САЩ и Япония, които искат CE-сертифицирано оборудване.

Той каза, че е имало натоварени месеци, докато компанията е работила как да получи достъп до програмата CE извън ЕС. В крайна сметка отваря офис в Холандия.

Досега също така има малко признаци, че фирмите връщат производството си във Великобритания след Брекзит, въпреки че някои го обмислят, според изследване на UK in a Changing Europe, мозъчен тръст, който разглежда по-малките производители в Уест Мидландс. Но, подобно на Farrat и 3P Innovation, той също установява, че някои компании са отворили или разширили дейността си в ЕС. Субра Кришнан Харихара, ръководител на изследванията в Търговската камара на Голям Манчестър (GMCC), признава:

„Клиентите от ЕС… искат по-малко караница. Те не виждат Обединеното кралство като надежден доставчик. Дългосрочното въздействие на това вероятно ще бъде, че по-малко фирми имат желание да се възползват от възможностите за международна търговия.“

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
"Гласът на ИСТИНАТА-БЪЛГАРИЯ"
"Гласът на ИСТИНАТА-БЪЛГАРИЯ"
4 месеци по-рано

Националната валута е символът на суверенитет за всяка една държава. За жалост Г€РБ-(Групата €вро-Робство на България), продаде суверенитета ни на €вро-конгломерата и брюкселския-ТОТАЛИТАРИЗЪМ! БритДауния BREXITна от €-конгломерата, за да запази престижната си лира-паунд и върне €-открднатият ѝ от Брюксел суверенитет. Продадем ли ние Българите и „лева“ си, балканските Българи ставаме пълни €вро-васални прошляци и коран пикльо-пачавра на ОТАNските петрол-терористи. Целият ксенофобен и русофобен ОТАN-васален-запад и зад-океанският му куратор се тревожат суицидно, след започналият процес на „Де-Вестeрнизация“, Де-НАЦИфикация, Де-ДОЛАРИЗАЦИЯ и Де-Милитаризация не само в Украйна а и €вро-Конгломерата, в отговор на терористическите санкции срещу братска Русия!  „Русия ще се справи без… Прочети още »