Борба с грипа: Обявиха епидемия в Бургас и София-област, докога ще продължи?

0
125
Болест
Снимка: Pexels

От утре в областите Бургас и София-област ще бъде в сила обявена грипна епидемия. В морския град ще продължи до 31 януари, а в София-област – до 1 февруари включително. Това решение е взето в отговор на значителното увеличение на случаите на грип и остри респираторни заболявания в регионите.

В Смолян, където епидемията беше в сила от 18 до 24 януари, мерките бяха удължени до края на месеца заради продължаващо високите нива на заболеваемост. Във връзка с грипната епидемия, в областите са въведени следните временни противоепидемични мерки:

Плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета са временно спрени
– Всички профилактични прегледи и имунизации са преустановени
– Лечебните заведения се подготвят за разширяване на легловия капацитет за прием на пациенти с грип или усложнения
– Преустановени са свижданията в лечебните заведения.

Провежда се стриктно спазване на медицински стандарти за превенция и контрол на вътреболничните инфекции. В детските заведения се провежда стриктен филтър, като болни деца се връщат по домовете.

Тези мерки могат да бъдат преразгледани и удължени в зависимост от развитието на епидемията в съответната област. Областните управители и здравните власти внимателно следят ситуацията и са готови да предприемат допълнителни мерки, ако ситуацията изисква тяхното усилване или промяна.

Населението се призовава да се придържа към насоките на здравните органи и да предприема необходимите мерки за предпазване от заразата. Редовното миене на ръцете, избягването на големи събирания и носенето на маски в затворени пространства са сред препоръчителните мерки за намаляване на риска от зараза.

С оглед на здравето и безопасността на обществото, се очаква гражданите активно да се включат в предотвратяването на по-нататъшното разпространение на вируса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments