Бонева за трансграничното сътрудничество между България-Турция: Имаме три важни компонента

0
277
Ангелина Бонева
Ангелина Бонева. Снимка: Искра.бг

В експозиционен център “Флора” в морската градина на Бургас протече официална церемония по връчване на първия договор по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция 2021-2027. Това е стратегическия проект по програмата, с който значително ще се повиши ефективността на полицейските служби в двете страни в работата с нелегалната миграция. Над 200 служители ще участват в проекта, при който ще се наблегне изучаването на чужд език.

На церемония в Бургас беше връчен договор за изпълнението на проект „Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията“, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България-Турция 2021-2027 с над 1,7 млн. евро.

Участие в събитието взеха:

– заместник-министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството – Кирил Ценкин и Ангелина Бонева
– генералният консул на Република Турция в Бургас – Толга Оркун
– областният управител на Бургас – Пламен Янев
– ръководителят на управляващия орган на програмата България-Турция – Милен Обретенов
– директорите на областните дирекции на МВР в Бургас, Хасково и Ямбол – старши комисарите Емил Павлов, Чавдар Георгиев и Иван Русев
– заместник-областните управители на Одрин и Къркларели Ейюп Батухан Джиерджи и Юсуф Гюлер.

Церемонията започне с приветствия, последвани от официалното връчване на договора. Зам.-министърът на МРРБ Кирил Ценкин каза по време на церемонията:

„Приветствам ви с първия договор за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Предизвикателствата на двете страни са еднакви. За това проекта за по-безопасни граници е от съществено значение за отличните партньорски взаимоотношения. Вярвам, че двете областни администрации ще се справят с предизвикателствата.“

„Започваме програмата по първия най-голям проект България-Турция на стойност над 1 млн. и 700 хил. евро. Проектът е голям не само заради финансовата си стойността, но и заради стратегическата си важност за България, Турция и ЕС. В разгара на световната несигурност – сред проблеми и сред кризи, ние целенасочено инвестираме в надграждане на съществуващата инфраструктура и от двете страни за общата ни сигурност. Още при разработването на програмата заедно сме избрали да финансираме най-ключовите и най-неотложни дейности. Службите в България и Турция ще имат съвместни обучения, т.е. европейската подкрепа ще бъде инвестирана не само в материално техническа подготовка и оборудване, но и в съвместни дейности. Имаме трите най-важни компонента. Няма как да развиваме икономически двете старини, ако нямаме създадена база от сигурност и стабилност. Имам две години, през който да направим трансграничния регион по-сигурен за живеене“, каза зам.-министърът на МРРБ Ангелина Бонева.

Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун изнесе реч по време на церемонията, вижте какво каза във видеото:

 

Заместник-областният управители на Къркларели Юсуф Гюлер заяви по време на връчването на договора:

„Борбата с миграцията е много трудна. Лица, нарушаващи обществения ред, при нас не се толерират. На всички гранични пунктове направихме обновления, особено в Одрин и Къркларели, където вложихме големи инвестиции. Миграцията през последните години надмина своите мащаби и трябва да се предприемат по грандиозни мерки. На границата се поставили полицейски служби, които да осигурят по-голям контрол.“

Юсуф Гюлер предложи международните организации трябва да спрат този поток от мигранти. Според него точно затова тези проекти са много ценни и трябва да се развиват във времето. По думите му все още няма видими резултати, тъй като решенията по тази система се приемат много бавно.

Директорът на ОДМВР-Бургас Емил Павлов говори за нелегалната миграция и какво е нужно за справянето с нея. Чуете изказването му във видеото:

 

Всички участници – от българска и от турска страна, се обединиха около това, че са нужни общи действия, за да се намали мигрантския натиск.

Общата цел на инвестицията е да се повиши капацитетът на националните системи за противодействие на миграцията в трансграничния регион чрез подобряване на функционалните и оперативни възможности на различните служби в двете държави.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments