Болсонаро оспорва изборите в Бразилия, които загуби от Лула

0
14
Жаир Болсонаро пред Генералната асамблея на ООН. Снимка: UN Photo
Жаир Болсонаро. Снимка: UN Photo, Архив

Бразилският президент Жаир Болсонаро оспори изборите, които загуби миналия месец от левия си съперник Луис Инасио Лула да Силва, твърдейки, че гласовете от някои машини трябва да бъдат счетени за невалидни. Той описа исканията си в жалба, която изборните власти посрещнаха с първоначален скептицизъм, предава „Агенция Ройтерс“.

Твърдението на Болсонаро изглежда малко вероятно да стигне далеч, тъй като победата на Лула беше ратифицирана от Върховния избирателен съд и призната от водещите политици и международни съюзници на Бразилия. Все пак това може да подхрани малко, но ангажирано протестно движение, което досега отказва да приеме резултата.

Александър де Мораес, съдия от Върховния съд, който в момента ръководи Върховния избирателен съд, заяви в решение, видяно от „Ройтерс“, че дясната избирателна коалиция на Болсонаро, която е подала жалбата, трябва да представи пълния си одит за двата кръга от гласуването миналия месец в рамките на 24 часа, в противен случай ще да го отхвърли.

Валутата на Бразилия задълбочи загубите след новината за изборната жалба, затваряйки с 1,3% по-слабо спрямо щатския долар. Валутата вече страдаше от опасенията на инвеститорите относно плановете за разходи на Лула и създателите на икономическа политика.

Фернандо Бергало, ръководител на операциите във FB Capital, беше сред мнозината експерти, които бяха категорични, че опитът на Болсонаро да оспори изборните резултати изглежда малко вероятно да стигне далеч, но че ще добави „песимизъм към всичко, което вече имаме“.

Глейзи Хофман, президентът на Работническата партия на Лула, описа жалбата на Болсонаро за изборите като „шикана“. В Twitter тя написа:

„Край на протакането, безотговорността, обидите към институциите и демокрацията. Изборите бяха решени по време на гласуването и Бразилия се нуждае от мир, за да изгради по-добро бъдеще.“

Партията на бразилската социална демокрация (PSDB), традиционен съперник на PT, нарече оплакването на Болсонаро „безсмислено“, туитвайки, че на него ще окажат съпротива „институциите, международната общност и бразилското общество“.

Коалицията на Болсонаро заяви, че нейният одит на втория тур на 30 октомври между Болсонаро и Лула е открил „признаци на непоправима… неизправност“ в някои електронни машини за гласуване.

„Имаше признаци на сериозни повреди, които генерират несигурност и правят невъзможно валидирането на генерираните резултати“ в по-старите модели на машините за гласуване, твърдят съюзниците на Болсонаро в жалбата си. В резултат на това те призоваха гласовете от тези машини да бъдат счетени за „невалидни“.

Болсонаро, крайнодесен бивш капитан от армията, от години твърди, че електронната система за гласуване в страната е обект на измама, без да предоставя потвърждаващи за това доказателства.

Болсонаро запази публично мълчание близо 48 часа след свикването на изборите на 30 октомври и все още не е признал поражението си, въпреки че упълномощи правителството си да започне да се подготвя за президентски преход.

Едно от най-видимите присъствания на Бразилия в социалните медии и на публични събития през последните четири години, Болсонаро почти изчезна от общественото полезрение през последните три седмици, с малко или никакви официални изявления или публични изявления през повечето дни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments