Болницата в Търговище получи ехограф като дарение

0
278
МБАЛ Търговище

Неонатологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище получи дарение от специализирана апаратура за ехографии на мозъка, предаде „Дарик“.

Така лекарите вече ще могат да диагностицират дали детето има мозъчен оток, мозъчен кръвоизлив, наличие на вродени кисти и т.н., обясни д-р Едрева, завеждащ на отделението по неонатология.

Чрез него ще можем да проследяваме в динамика тези процеси. Много важно, за да знаем какво е състоянието на детето и да предвиждаме бъдещото му развитие, за да бъдем и ние адекватни с информацията, която получаваме“.

Всички лекари, които работят в Неонатологичното отделение, имат сертификати за ехографии на мозъка, като допълнително се извършват и ехографии на коремните органи. Апаратурата ще осигурява по-добра диагностика, възможност за по-добро лечение и сигурност в оценката на прогнозите, развитието и насочването на някои от тези деца към специализирани клиники навреме, обясниха от лечебното заведение.

8-9% от новородените в Търговищката болница са пациенти на отделението по Неонатология. Досега не са разполагали с ехограф с такива възможности. Работили са с подобен, ползван съвместно с Детското отделение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments