Бойко Димитров: Разговорите за председател на СОС продължават и вярвам, че разумът ще надделее

0
31
Столичен общински съвет
Снимка: Столичен общински съвет, Facebook

Един от вариантите за преодоляване на блокажа в Столичния общински съвет е тройно председателство, в което трима председатели заемат длъжността за период от по четири месеца. Това заяви общинският съветник Бойко Димитров от ПП-ДБ “Спаси София” в ефира на „Euronews Bulgaria“.

„ДХубавата новина е, че преговорите продължават. Оптимист съм, че накрая разумът ще надделее“, каза Димитров.

Той уточни, че вече са проведени разговори с по-малките политически сили в СОС, но БСП все още не са се включили в преговорите. Покана за участие в ротационното председателство е отправена и към групата на социалистите в съвета.

“Предложението с участието на “Синя София” и ИТН не е коалиция. Това е временно решение с ротация на трима председатели по четири месеца. Както БСП казват, че за тях “Синя София” е неприемлива, така всяка от останалите партии в СОС заявява: “Ние не можем с този, ние не можем с онзи!” При това положение какво да очакват гражданите? Всеки си има някакви червени линии, които не иска да прекрачи”, посочи още Димитров.

Той припомни, че на всеки етап от преговорите групата на ПП-ДБ “Спаси София” е направила различни отстъпки, докато представителите на ГЕРБ дори не отговарят на поканите за разговор.

“До момента ГЕРБ са участвали в разговори само веднъж, инициирани от Вили Лилков и Карлос Контрера. Очаквам разумно поведение от всички политически сили, да продължим тези преговори и всички да разберем, че трябва да направим крачка назад. Нека седнем на преговори, за да намерим разумно решение”, призова общинският съветник.

В отговор на въпроса защо ПП-ДБ “Спаси София” не са подкрепили кандидатурата за председател на Диана Томова от БСП Димитров заяви, че за да се избере председател, първо трябва да се постигне някакво споразумение. Той уточни, че социалистите настояват за разработване на детайлна управленска програма, докато “Синя София” и ИТН предпочитат по-ограничено временно споразумение с хоризонт за следващите няколко месеца.

“Ключово е да започне работа на общинския съвет, защото има много докладни за приемане. В момента на финална фаза е подготовката на бюджета. Още следващата седмица той ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Там екипът на кмета Васил Терзиев подготви един съвсем нов начин на обсъждане на бюджета, включително обсъждане с останалите политически сили”, заключи Димитров.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments