Богдан Кирилов: В България наличните ваксини срещу COVID-19 са 2,5 милиона

0
7
Богдан Кирилов
Богдан Кирилов. Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

В България наличните дози ваксини срещу COVID-19 са 2,5 милиона, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че у нас доставените дози за имунизация са около 5,5 милиона от четирите разрешените за употреба препарати. Кирилов коментира пред „БНТ“:

2,3 милиона са поставените дози, най-много поставени ваксини има от „Pfizer“ към 1 милион 350 000. Това са 60% от общия брой. Около 470 000 са от ваксината на „Moderna“ и близо 270 000 от „AstraZeneca“ и останалите от „Johnson & Johnson“.“

Изпълнителният директор уточни, че доставките и получените количества са повече от РНК-ваксините. Има около 3 хиляди българи, които са предпочели за втора доза да им бъде поставена РНК-ваксина, след поставяне на първа доза от векторната.

България е дарила 172 500 дози ваксини на Бутан и 50 хиляди на Босна и Херцеговина. Кирилов потвърди, че предстои да бъдат дарени и 51 хиляди дози на Северна Македония. По думите му се е реализирала и първата препродажба на ваксини. Те са 100 000 дози от препарата на „Moderna“, които са продадени на Норвегия. Изпълнителният директор е категоричен, че ваксините са продадени на същата цена, на която са били закупени. Той разясни:

Тази процедура се съгласува с Европейската комисия и с компанията производител.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments