БЛС: Хартиените и електронните рецепти вървят паралелно в Европа

0
24
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

Предложението да остане възможността за издаване на електронни и на хартиени рецепти беше прието противоречиво от медици и фармацевти. Според председателя на Българския лекарския съюз /БЛС/ д-р Иван Маджаров това е някакъв измислен проблем.

„В цяла Европа двата вида рецепти вървят паралелно. Там, където здравните власти се справят добре, показват предимствата на дигитализацията въпреки съществуването на хартиените. Достигнали са 80-90% електронни рецепти. Не виждам какъв е проблемът тук и защо някой трябва да го налага с административни мерки и промяна в наредбата„, коментира специалистът пред „БНТ“.

Маджаров счита, че лекари не се противопоставят на електронните рецепти заради страх от проверки. По думите му е необходимо да се говори за промяна при отпускането на медикаменти. Той обясни:

„Наше проучване показва, че близо 44% от населението поне веднъж му се е случвало да си купи антибиотик без рецепта. Когато аз напиша нещо на някаква хартийка и я оставя, вероятно се очаква, че става голямо събитие. Събитието е, когато някой в някоя аптека постави лекарствата в торбичка. Всъщност търговията с медикаменти и реекспортът се случват в аптеките.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments