Блокираните на кораби моряци с петиция към всички правителства

1
297
Кораб
Кораб. Снимка: Pixabay

Глобална петиция в подкрепа на блокираните моряци на кораби е започната от българския капитан и посланик на добра воля към Международната морска организация к.д.п. Андриян Евтимов. За документа съобщават от „БНТ“.

Целта му е да се осигури придвижването на моряците, които от месеци са блокирани на корабите заради COVID-19 пандемията. Надяват се призивът им да стигне до правителствата на всички държави, членуващи в международната организация, за да бъде разрешено това.

В петицията се споменава, че корабоплаването е гръбнакът на световната търговия. За да функционира оптимално е нужно да се премахнат рестриктивните мерки, блокиращи смяната на екипажите. В противен случай това би довело до „пагубни последици за световната икономика“.

Преди седмици от Искра.бг ви бяхме съобщили за хилядите моряци, които са в капан на корабите си. Тогава главният механик на търговски кораб Любомир Стефанов бе разказал, че от 4 януари не е стъпвал на твърда земя. Около 100 хиляди моряци всеки месец биват сменени от нови екипажи на корабите. Невъзможността да летят, да уредят документите си навреме и нуждата да прекарват двуседмични карантини в дестинациите, откъдето биха се качили на корабите, са попречили смяната на хиляди от тях. В резултат „прокажените“ моряци страдат от преумора и са без обратен път към дома.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Донка Петкова
Донка Петкова
3 години по-рано

Колко жалко за това смело съсловие на моряците, че се чувстват „прокажени“ и отхвърлени от твърдата земя ! А и те са хора , които имат нужда да живеят нормален земен живот ! Да ги подкрепим като се помолим за тях и им пожелаем сили и кураж ,за да издържат това проклятие Коронавируса!