Блок върху общинска земя – продадена, докато Симеонов бил председател на Общински съвет

0
228
Валери Симеонов. Снимка: Пресцентър МС
Валери Симеонов. Снимка: Пресцентър МС

Компания, близка до председателя на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцел, придобит от него и фирма „СКАТ“ от общината през 2008 г. Сделката за земята е сключена по време, когато Симеонов е бил председател на Общинския съвет в Бургас. Вместо бъдеща централа на кабелната телевизия, върху имота се издига жилищна сграда, пише „бТВ“.

Историята

През септември 2008 г. Валери Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас, както и управител на фирма „СКАТ“. Тогава дружеството му купило 555 квадрата общинска земя за 1 020 978 лева. По този начин компанията на Симеонов станала собственик на парцел от 875 квадрата. Преди сделката СКАТ е било съсобственик на останалата част от имота, твърди Симеонов.

„Аз не участвам в оценката на имота. Тя се прави от експерти. Моята работа беше да говоря с кмета и с заместниците му, които отговарят за общинска собственост да вдигнат цената, за да няма приказки по мой адрес“, коментира Симеонов за „бТВ“.

Думите му обаче се противопоставят на твърденията му ит 2008 г.

„Лично аз участвах във формирането на оценката“, заяви Симеонов преди 11 години.

Върху земята години няма нов строеж. Симеонов коментира, че кризата от 2008 г. се е отразила върху „СКАТ“, приходите паднали и е нямало средства за изграждането на планираните студия.

В края на 2008 г. „СКАТ“ ООД прехвърлил собствеността на имота на „СКАТ ТВ“ ООД. През февруари 2017 г. „СКАТ ТВ“ предоставил на Източноевропейски строителен холдинг, представлявано от Мартин Дяков, право на строеж за жилищна сграда върху парцела, а „СКАТ ТВ“ запазило 38% от собствеността в бъдещия блок. Гарант в сделката бил „Евробилдинг инженеринг“, управлявана също от Мартин Дяков.

Сградата вече е построена. От сайта на „Евробилдинг инженеринг“ става ясно, че имотите в нея са продадени освен офис и аптека.

„Някак си внушаваме на хората, че всеки има право да се рови във фирмените дела, които не са публични. Обектът в Златоград са ми го строили те. Обектът в Малко Търново са ми го строили те. Познавам собствениците, доволен съм от качеството на работата“, посочи лидерът на НФСБ.

Репортаж, излъчен от „СКАТ“ през 2011 г., показва, че Мартин Дяков и „Евробилдинг инженеринг“ даряват материали и се включват в изграждането на храм „Свети Георги Победоносец“. Инициативата за строежа е на тогавашния кандидат за кмет Валери Симеонов.

Управителят на „Евробилдинг инженеринг“ Мартин Дяков отклонил поканата на „бТВ“ за интервю.

Преди седмица прокуратурата обяви, че проверява лидерът на НФСБ Валери Симеонов за имотни сделки от последните години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments