Близостта до Румъния на руските атаки срещу дунавските пристанища на Украйна всява страх в членката на НАТО

0
41
Намерени боеприпаси
Намерени боеприпаси. Снимка: ДСНС України, Facebook

Откриването на останки от дронове на румънска територия тази седмица накара някои местни жители да се страхуват, че войната в съседна Украйна може да се разпространи в страната им, докато руските сили бомбардират украински пристанища точно от другата страна на река Дунав от Румъния, която е членка на НАТО, предава „Асошиейтед прес“.

Москва има за цел да попречи на способността на Украйна да изнася зърно за световните пазари с продължителна кампания от атаки, насочени към украинските дунавски пристанища, и е атакувала пристанището Измаил четири пъти тази седмица, твърдят украински официални лица.

От другата страна на Измаил, парчета, очевидно от дрон, са открити близо до румънското село Плауру, потвърди румънският министър на отбраната Ангел Тилвар в сряда. Не е ясно дали румънските власти са определили кога или откъде е изстрелян дронът, а Тилвар подчерта, че отломките не представляват заплаха, но развитието на нещата е накарало гражданите в страна, която е част от Европейския съюз, да се усетят неспокойни.

46-годишната Даниела Танасе, която живее в Плауру със съпруга и сина си, призна пред изданието, че ударите с дрон над Измаил тази седмица са я събудили и че селяните са „уплашени“ от постоянните руски атаки. Жената заяви:

„В първата фаза (на войната) нещата бяха по-спокойни, но сега дойде и на наша територия. Засега не сме мислили да напускаме района – надяваме се, че ще мине.“

Тилвар посети Плауру и близките райони в сряда, след като потвърди откритията на дрона пред местен новинарски канал, а Министерството на отбраната на Румъния коментира, че е наредило на местните власти, че ще бъдат предприети допълнителни мерки за осигуряване на „въздушното пространство на границите на Румъния“.

Румънският президент Клаус Йоханис поиска „спешно разследване“.

„Ако се потвърди, че отломките са от руски дрон, това би било недопустимо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Румъния“, предупреди Йоханис на срещата на върха на Инициативата на трите морета в Букурещ тази седмица.

В четвъртък Националният комитет за извънредни ситуации на Румъния одобри мерки за защита, за да позволи на властите да издават локализирани текстови съобщения или звукови аларми, за да предупредят жителите „в съседство на конфликтните зони“ в Украйна за инциденти или потенциални инциденти. Властите за извънредни ситуации ще разположат екипи в райони без никакъв сигнал.

В дунавските местности Плауру, Чаталкьой и някои други райони документът, видян от „Асошиейтед прес“, гласи, че румънското министерство на отбраната ще изгради „защитни пространства“ за жителите. В общностите близо до украинските пристанища Измаил и Рени също ще бъдат идентифицирани пространства, „които могат да се използват за подслон“.

Мирча Франк, собственик на къща за гости в района на Chilia Veche близо до украинското пристанище Kiliia в района на делтата на река Дунав, сподели, че е видял „огнени топки“ в небето тази седмица от другата страна на река Дунав и че това е разтърсило селяните . В четвъртък вечерта той направи следния коментар:

„Снощи … имаше дронове от другата страна на реката и завчера имаше много, те са първите в нашия район от началото на войната. Атмосферата в селото наистина е паническа… а страхът е най-силен през нощта.“

В изявление пред Европейския парламент в четвъртък, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че 31-членният алианс е бил информиран от Румъния за намирането на части от дрон и че епизодът „демонстрира рисковете от инциденти и аварии“. Столтенберг подчерта:

„Нямаме никаква информация, сочеща някаква умишлена атака от страна на Русия, и очакваме резултата от текущото разследване.“

За Франк, собственикът на къщата за гости, близостта на войната вече има отрицателно въздействие върху бизнеса му, тъй като туристите сега са „много притеснени да идват тук“, призна той, добавяйки, че някои местни семейства вече са се преместили от района на места, където не ги е страх.

„Притеснени сме, защото никой не може да гарантира, че (дрон) няма да падне от нашата страна на реката“, каза той и допълни:

„През последните две нощи три четвърти от селото не спи. Освен че се опитват да ни успокоят, властите не могат да направят много по въпроса.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments