Близо 93% от жилищните сгради имат нужда от енергийно обновяване

0
97
Панелни блокове
Панелни блокове. Снимка: Искра.бг

Приблизително 93% от жилищните сгради в страната имат нужда от енергийно обновяване, заяви директорът на „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Василев за „БНР-София“. Той обясни процедурата и условията за кандидатстване по новата програма за енергийно обновяване. В момента документите са публикувани за обществено обсъждане и гражданите могат да отправят предложения какво да се подобри и промени в насоките за кандидатстване. Приемът на заявления за включване в програмата се очаква да започне най-късно до средата на ноември.

Василев пак припомни, че допустими за финансиране са сгради, проектирани преди 26 април 1999 година, тъй като сградите, строени след тази дата са проектирани при съвременни законови изисквания за енергийна ефективност.

Всяка сграда ще бъде оценявана по няколко критерия, основният сред тях е след изпълнението на мерките да бъде постигнато 30% или повече спестяване на първична енергия, намаление на емисиите СО2. Важно е да има съгласието на минимум 67% от собствениците, но колкото по-висок е процентът на участващите, толкова по-голям е шансът сградата да бъде включена в програмата.

Кандидатстването е задължително в партньорство с общините. Те ще избират изпълнителите на дейностите по подобряване на енергийната ефективност. Нужно е за сградата да има направено техническо обследване, сертификат за енергийна ефективност, в който точно да са описани мерките, които трябва да се предприемат, както и технически паспорт и архитектурно заснемане. Ще се финансират единствено конструктивно здрави сгради. За кандидатствалите и одобрени до края на март 2023 г. ще бъдат покрити всички разходи, а за тези от април до края на годината – 80%.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments