Близо 900 български фирми поискаха подкрепа за екологични производства

0
23
Екологично производство
Екологично производство. Снимка: Freepik.com

Близо 900 български фирми кандидатстваха по мярката от Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ за подкрепа на прехода към кръгова икономика. Крайният срок за подаване на документите беше до вчера следобед, обявиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Поисканата подкрепа за създаване на екологични производства е общо над 345 млн. лева, което е почти двойно повече от бюджета на процедурата, който е 180 млн. лева.

Според министър Милена Стойчева засиленият интерес към програмата показва, че българският бизнес има нужда от подкрепа, за да бъде по-екологичен и да ограничи използването на еднократни пластмасови продукти. Тя напомни, че ресорното прави всичко възможно, за да насърчава компаниите да инвестират в зелени и иновативни проекти, да въведат нови технологии в производствата, с които да намалят отпадъците си.

По мярката кандидатстваха микро-, малки, средни и големи предприятия от преработващата промишленост. Минималният размер на безвъзмездната помощ, която можеха да заявят, е 70 000 лева, докато максималният е диференциран спрямо големината на дружествата.

Ако са микро-, подкрепата за тях е до 350 000 лева, малки – 550 000лева., средни – 750 000 лева., а големите – до 1 млн. лева. Съфинансирането е от 25% до 50%, в зависимост от категорията на фирмата и мястото на изпълнение на проекта.

Фирмите, които получат одобрение, ще могат да закупят машини, съоръжения, оборудване или софтуер, с които да ограничат негативните последствия от дейността си върху околната среда. Оценката на проектните предложения се очаква да приключи до края на годината.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments