Близо 700 паунда са били събрани за просяк, представящ се за българин в Единбург

0
219
Просия
Снимка: Pixabay

Мъж, който се представя за българин и проси в Единбург, трогна десетки хора. Той твърди, че няма пари, за да се прибере при близките си в родината и са отказали да го качат на самолет поради липсата на отрицателен PСR тест.

23-годишният Александър Чепелин забелязал Мустафа Есар да стои върху стари кашони до банков клон в шотландската столица. Младият мъж се поинтересувал от съдбата на просещия мъж, който от своя страна му споделил, че проси, за да събере пари за тест, след като са отложили полета му от 5 на 9 януари заради липсата на такъв.

Чепелин решил да му помогне и организирал кампания в известен сайт за дарения, за да се съберат 150 паунда. Той качил снимка на Есар и текст, в който пишел, че парите са нужни, за да се прибере при жена си и децата си. За броени часове били събрани близо 700 паунда. Историята на просяка привлякла интереса на местни журналисти и неправителствени организации.

Самият Александър се чудил как да му даде сумата законно, а още повече, че Есар не говорил език, на който да се разберат. След призива за помощ наши сънародници в Шотландия разкриха, че са виждали мъжа да проси в Единбург от октомври с табелка, че е българин. Даже някои са му търсили сметка защо го прави, след като с други просещи в района не разговарял на български, а на румънски.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments