Близо 70% от българите не одобряват работата на парламента

0
51
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС

Народното събрание е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%), а съдът с най-ниски положителни (20%), показва изследване на „Тренд“ за нагласите на българите към институциите през февруари. То е проведено сред 1 007 пълнолетни граждани и е представително за пълнолетното население на страната, посочват от агенцията.

Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни). 22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение.

Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението. Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%. Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

За над половината от всички българи (54%), предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, като сборът от опциите „изключително важни“ и „по-скоро важни“ сред привържениците на двете големи партии е близо 80%. Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори. Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации.

В сравнителен план между проучването през януари и това през февруари не се отчита динамика спрямо партийните предпочитания на основните партии. ГЕРБ задържат първото място и този месец (18,3%), с минимална преднина пред основния партиен опонент в лицето на БСП (17,1%). Запазва се и двойната разлика между ДПС (6,9%) и Обединени патриоти (3,5%). Авторите на проучването уточняват, че по-голямата част от анкетите са проведени преди промените в изборния кодекс, които повишиха градуса на политическото и обществено напрежение. Проучването през март ще покаже дали промените в изборните правила и последвалите събития ще дадат отражение върху партийните предпочитания на българите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments