Близо 50 хил. българи са жертва на трафик всяка година

0
134
Трафик на хора
Снимка: Wikimedia commons

Близо 50 хиляди българи всяка година стават жертва на трафик на хора. По-голямата част от тях са жени, а в повечето случаи става дума за сексуална експлоатация. Често за тях всичко започва като в приказка, но скоро разбират, че мъжът от мечтите им е трафикант и тогава вече е късно, предават „Нова телевизия“.

Зорница е на възраст между 20 и 30-години. Тя води спокоен живот в малко населено място, а за трафик на хора не е чувала никога. Мъж от ромски произход я набелязва като потенциална жертва. Успява да се сближи с нея чрез общ приятел. Различният произход не я притеснява, защото е мил и печели доверието й. Заминават за по-голям град, където заживеят заедно. По думите й в началото всичко е било наред. Постепенно в апартамента, който Зорница мисли за свой, пристигат и други. Чуждите мъже и непознатите жени остават при тях.

„Всичко живо живееше. Бяхме много хора. Един влиза, един излиза и никой не ми дава обяснение. Аз го попитах защо живеем с всички тези хора, а той ми разби устата. И ми каза повече тъпи въпроси да не му задавам“, сподели жертвата.

Юмруците се превръщат в ежедневие. Страхът я парализира. За да се спаси от тях, на Зорница й е обяснено, че трябва да работи като продава плътта си. Някъде там се изпарява и последната капка любов към обичания мъж. Първият й опит за бягство, остава и последен.

„Тъкмо да се кача в рейса и той ме хвана, и ме бутна в колата. Хвана ме за косата“, сподели Зорница.

После разбива лицето й във волана. Прави и опит да отреже част от ухото й. Заплашва да подпали родния й дом и да нарани близките й. Юмруците са последвани от ритници. Вече я бие дори само за удоволствие. Година по-късно, когато вече е не само слаба физически, а и пречупена психически, Зорница е изведена в чужбина заедно с други момичета.

В западноевропейската държава, в която пристигат, момичетата са заключени в хотел. Документите им са отнети. Разсъбличат ги, за да им направят снимки за каталог. Клиентите започват да пристигат. Когато не ги посещават в хотела, момичетата са отвеждани в обособени помещения на нощен клуб, през цялото време следени от камери. Година по-късно неизбежна смяна на документите отвежда Зорница и трафиканта й в местната полиция. Синините и белезите по лицето и тялото на жената не остават незабелязани. Задържат ги за проверка.

Младата жена е идентифицирана като жертва на трафик. Тя е върната в България. Лекува физическите и душевни в продължение на години. Получава специализирана психологическа, социална и юридическа помощ. А от 2 години Зорница се учи отново как се живее нормален живот.

Какво се е случило с човека, разбил живота й, не иска да знае. Не иска да си спомня, нито да говори. Прави го само, защото иска да изкрещи, че потенциална жертва на трафик, би могъл да бъде всеки. От 3 години в страната ни работи първата Национална линия за борба с трафика на хора, за да не попадат и други млади момичета в нейната ситуация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments