Близо 47 000 души над 50 години са започнали работа от началото на 2020-а

0
139
Агенция по заетостта
Агенция по заетостта. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Близо 47 000 души над 50-годишна възраст са намерили работа от началото на годината до месец юли. Точният им брой е 46 617 човека, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика, цитирани от „24 часа“. Намерилите работа над 50 години са с две хиляди повече в сравнение със същия период на 2019 година. Това се случва на фона на кризата, породена от пандемията от COVID-19.

Данните са на Агенцията по заетостта и са изготвени по повод Международния ден на възрастните хора – 1 октомври.

От Министерството на труда и социалната политика посочиха, че има редица програми и мерки, които са насочени именно към хората над 50 години. Средствата се отпускат от държавния бюджет. По тези програми и мерки от началото на годината до края на месец август над седем хиляди и петстотин души са започнали работа или обучения.

Другата положителна тенденция е, че сред бизнеса се наблюдава добра нагласа за наемането на работа на хора над 50-годишна възраст и дори над 55-годишна възраст.

По данни от проучване, проведено през януари 2020 година, около 60% от анкетираните работодатели са склонни да наемат хора над 55 години. От тях 38,9 на сто са категорични, че биха ги взели на работа.

Интересен е фактът, че по-възрастните не само, че няма да останат на борсата, но дори имат високи шансове да заемат ръководни позиции, защото около 57% от анкетираните са готови да ги поставят на такива.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments