Близо 2400 проекта са кандидатствали по ПВУ за технологична модернизация

0
12
Александър Пулев (в средата)
Александър Пулев (в средата). Снимка: Министерство на иновациите и растежа

2539 подадени проектни предложения на обща стойност 633 841 469 лева безвъзмездна финансова помощ са подадени по първата отворена процедура „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Кандидатстването започна на 22.07.2022 г. и приключи днес (21.09.22) в 16:30 часа. Бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв. и е насочена към микро-, малките и средни предприятия. Документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. Оценката на проектите ще приключи до края на годината.

Процедурата беше насочена към четири от икономическите сектори на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения) и M (Професионални дейности и научни изследвания).

Това са предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и други. Допустими бяха още предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.

24 часа преди изтичане на срока за кандидатстване подадените проекти бяха над 1 700 за над 440 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

По линия на Министерството на иновациите и растежа по ПВУ предстои отваряне на втора процедура – тя е за киберсигурност и ИКТ решения. Бюджетът е в размер на 30,6 млн. лв. Публикувана е за обществено обсъждане, а предложения и коментари могат да се правят до 30 септември 2022 г. включително на адрес: https://bit.ly/3B1Myof.

По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и други.

До няколко седмици предстои отваряне и на третата процедура по ПВУ, която е за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. Тя е в размер на 200 млн. лв.

Само по линия на Министерството на иновациите и растежа по ПВУ до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв., съобщиха още от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments