Близо 217 000 годишни е-винетки изтичат през март

0
19
Винетка
Винетка. Снимка: Съюз на българските автомобилисти

Приблизително 217 000 годишни е-винетки изтичат през март. От Националното тол управление /НТУ/ призовават шофьорите да проверят срока на валидност на своята. Това може да стане на уебстраницата на институцията от бутона „Проверка на винетка“ след след въвеждане на регистрационния номер на колата и държавата, в която е регистрирана, всеки може да получи информация за крайния срок на е-винетка, независимо откъде е купена.

Статусът може да бъде „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.
От началото на годината до 23 февруари са продадени 926 373 е-винетки. Най-търсени от шофьорите досега са годишните, от които са купени 599 023, следвани от седмичните – 220 879. От уикенд винетките са продадени 51 652, от месечните 45 897, а от тримесечните – 8922.

Приходите от пътни такси от началото на годината до 23 февруари са 108 758 096 лв. От тях от е-винетки са 57 118 771 лв., а от тол – 51 639 325 лв. При приходите от тол 5 918 408 лв. са от маршрутни карти, а 45 720 917 лв. от тол декларации.

Е-винетки могат да бъдат купени както от www.bgtoll.bg или мобилното приложение, така и от останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления у нас. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“, която включва сайтовете www.vinetki.bgwww.tollpass.bgwww.digitoll.bg, www.epay.bg и други, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Yettel, Виваком, Български пощи, Easy Pay, Fast Pay и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“, ОМВ, ЕКО, Круиз, Бенита, Газпром, Ромпетрол, Шел, Инса Ойл, ВиЕм Петролиум, сервизни центрове „Тахо Венци“, застрахователния брокер „Ай енд Джи Иншурънс Брокерс“ ООД, от терминалите „Cashterminal“ в мрежата на „Интеркапитал груп“ или чрез мобилните приложения ОББ мобайл и TollPass.

При купуването на е-винетка е необходимо внимателно да се преглеждат и проверяват въведените данни за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 /нула/ и О /буква О/ не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 /нула/, а за буква – „О“. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

Kогато при издаването на електронна винетка е допусната грешка при деклариране на не повече от три символа и/или липсва символ от регистрационния номер на пътното превозно средство, включително на държавата, в която е регистрирано, или на неговата категория, се позволява корекция от съответните длъжностни лица. За да бъде извършена корекцията, е нужно винетката да е все още валидна и да бъде подадено заявление за промяна на допусната техническа грешка по реда на чл. 10а, ал. 3б от ЗП от страна на собственика или ползвателя.

Заявлението за промяна на допусната техническа грешка може да бъде изтеглено от www.bgtoll.bg, в раздел „За нас“, секция „Заявления“. Те могат да се подават до АПИ, НТУ на адрес: гр. София, бул. „Никола Петков“ №86, в 27-те областни пътни управления или на електронен адрес: info@bgtoll.bg.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments