Благовест Кирилов: Машините не са проблемът в този скандал, а хората и компетенциите им

0
57
Благовест Кирилов
Благовест Кирилов. Снимка: Министерство на електронното управление

Машините не са проблемът в този скандал, а хората и компетенциите им за изпълнение на процеси, коментира бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов за „БНР“. По думите му се говори за изключителен хаос в местните избори, като на места невалидните бюлетини са до 20% именно заради премахването на устройствата за гласуване.

„В случая това се случи и заради действията или бездействията на Министерството на електронното управление /МЕУ/, което всъщност компрометира цялата работа, свършена от екипите, както и от Министерски съвет. /…/ Би следвало да се управлява рискът и процесът правилно, а не да чакаме последния момент, така че след това да създаваме и правни прецеденти“, смята Кирилов.

МЕУ си е позволило до последния момент да забави удостоверяването на устройствата за вота, отбеляза Кирилов, уточнявайки, че от това възникват много въпроси. По думите му докладът на Държавна агенция „Национална сигурност“ не е водещ, а по-скоро – забавянето в удостоверяването.

Политикът изтъкна, че дори и сега министърът не се виждал, пояснявайки: „Той е човекът с химикалката. Той би трябвало да ръководи в момента процеса и да покаже, че всичко е свършено както трябва.“

Приблизително 8 милиона лева е цената, която се плаща на „Информационно обслужване“ за обработката на изборите, отчете Кирилов, отбелязвайки, че на изминалия парламентарен вот стойността е била 4,5 милиона лева, а на предишните местни избори е била 3,3 милиона лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments