Благослав Михайлов: Надявам се да има поне една партия, която да е повече от амбициите на нейния лидер!

0
23
Благослав Михайлов
Благослав Михайлов. Снимка: Facebook

Общественикът Благослав Михайлов коментира в свой пост в социалната мрежа Facebook решението на Христо Иванов да подаде своята оставка като лидер на „Да, България“. Публикуваме неговия анализ без редакторска намеса:

„По повод оставката на Христо Иванов – преди 2 години написах статия, в която казах, че за да превъзмогнем лидерския модел в България, трябва една партия да смени своя лидер и да стане по-силна заради това, вместо да се отслаби (катко се случва винаги).

Даже най-добре би било лидерът сам да се оттегли и затова дадох пример с Джордж Вашингтон, който е създал традицията всеки президент на САЩ да се оттегля след втория си мандат. И тази традиция е оцеляла векове, преди да бъде вписана официално в конституцията чак през 1950-те.

Това, според мен, е истинският тест, който показва дали една общност (независимо дали партия или държава) е просто продължение на своя лидер или наистина е автентично сдружение от граждани с общи цели и ценности, както би трябвало да бъде.

Предстои да разберем дали Да България ще стане по-силна, след напускането на Христо Иванов. Аз въпреки, че не съм съгласен с тяхната нова център-дясна ориентация, мога да кажа, че Да България, особено в началото, имаше много силен grassroots елемент, може би повече от всяка друга партия. Но в последствие много хора се разочароваха и затова не знам дали все още е така.

От друга страна… България вече 3 мандата я управляваше един човек и се очертава да я управлява и четвърти, така че нещата не се очертават добре. Но се надявам поне някъде да има един демократичен оазис, една партия, която да е нещо повече от амбициите на нейния лидер. Това поне би ми дало надежда.“

Трима световни лидери твърдят, че са под обсада

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments