Благослав Михайлов: Искам система, която да работи за всички слоеве на обществото

0
20
Благослав Михайлов
Благослав Михайлов. Снимка: Facebook

Влогърът Благослав Михайлов написа коментар в социалната мрежа Facebook, в който говори за упреците срещу него, че е комунист и обяснява разликата между възгледите му и тези на комунистите. Анализаторът е категоричен, че те искат да разрушат системата, докато той иска тя да работи за всички слоеве на обществото

Публикуваме коментара му без редакторска намеса:

„Гледам с недоумение, когато някой ме нарече „комунист“, задето проповядвам данъчните практики на гнилия капиталистически запад, докато те „десните“ ми хвалят данъчните политики на Русия и Казахстан.

Хора… аз познавам истински комунисти и като цяло не съм много съгласен с тях. Истинските комунисти искат одържавяване на икономиката и елиминиране на свободния пазар. За тях „пазар“ е някаква мръсна дума, която като я споменеш, виждаш как им почервеняват лицата. Буквално.

Аз харесвам пазара, харесвам частната собственост, харесвам свободната инициатива, харесвам предприемачеството. Аз един ден през живота си не съм работил на трудов договор, винаги съм работил за себе си. И със сигурност не искам разни партийци да ме командват и да ми казват в какво да си влагам труда. В такова общество бих се чувствал много нещастен.

Същевременно обаче виждам, че необузданият капитализъм не работи толкова добре за всички граждани. Много хора изкарват ниски доходи, пенсионерите мизерстват, младите хора нямат нужната финансова сигурност, за да създават семейства. Просто системата, каквато е в момента, облагодетелства само един много малък процент от хората.

А останалите, които се чувстват изоставени, те се лумпенизират и радикализират. Започват да се кефят на Путин, искат някой диктатор да дойде и да накаже „елита“. Ако нещата продължават така, не ми се мисли до какви социални катаклизми ще стигнем…

За мен решението е да де-лумпенизираме населението, което може да стане единствено с вдигането на стандарта на живот на възможно най-много хора, и създаването на широка средна класа. Колкото и да си заравяме главата в пясъка, няма друг начин освен чрез политики на преразпределение. Няма емпирични доказателства за друг начин никога в историята.

И между другото, комунистите много ще се радват, ако някой ден лумпенизираните маси се надигнат. Защото тогава те ще имат шанса да създадат своята любима система. А пък ако провеждаме политики на преразпределение, хората ще живеят по-добре и няма да са толкова революционно настроени.

Затова моите искания всъщност са фундаментално противопоставени на тези на комунистите. Те искат да съборят системата, аз искам система, която да работи за всички слоеве на обществото.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments