Благодарение на ГЕРБ ще остане ли град Царево без автогара?

0
1018
Община Царево
Община Царево. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Има опасност град Царево да остане без автогара и това може да се случи благодарение на управляващите от ГЕРБ. За това алармира пред Искра.бг общественикът Емил Пейчев

На следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе в 14:00 часа този четвъртък, ще бъде разгледана докладна записка, която предвижда промяна на Подробния устройствен план /ПУП/. Тя касае парцел от около 15 декара, който се намира на около 200 метра от сегашната автогара. Преди години там общината е започнала да изгражда общинска автогара и в този проект са били инвестирани около 2 милиона лева, съобщи Емил Пейчев. Автогара не е била изградена и в момента теренът е празен.

Така настоящата управа на общината, която е от ГЕРБ, според Пейчев има намерение да раздели терена на малки части, които впоследствие да разпродаде на търг. По неговите думи по този начин на въпросния терен ще изникнат нови жилищни сгради.

В същото време сегашната функционираща автогара на Царево, която е в самото начало на града, се стопанисва от пловдивска фирма. Нейният собственик също е решил да продаде автогарата, защото вече не му било изгодно да осъществява тази дейност. За да бъде максимално коректен той е предложил първо на кмета на Царево Георги Лапчев общината да откупи въпросния имот. От своя страна Лапчев е отказал с аргумента, че местната управа не разполага с такива средства и е поискал пловдивската фирма да дари автогарата на общината. Очаквано собственикът е казал, че тя има цена и това не може да се случи.

Пловдивската фирма вече продаде един терен, който е в непосредствена близост до автогара, на търговската верига „Lidl“, които изградиха там голям хипермаркет с паркинг. Именно поради тази причина Пейчев очаква, че и сега автогарата също ще бъде продадена на голяма търговска верига. Така ако всички тези продажби се случат, на практика град Царево ще остане без автогара. Ето какво ще последва според Пейчев:

„Ще се наложи това да се случва някъде извън града, което е недопустимо!“

Ето какъв е изходът според Пейчев:

„Този терен трябва да си остане за това, за което е отреден. И в момента, в който нещата се канализират с продажбата на частната автогара, ние трябва да имаме опция незабавно да реагираме, за да не оставим града без автогара.“

Общественикът подчерта, че довършването на общинската автогара никак няма да струва малко пари, но е по-важно теренът да бъде запазен, защото ако продажбата се случи, ще бъдат ощетени гражданите. Против докладната записка на управляващите от ГЕРБ се обявява цялата опозиция в Общинския съвет, която се състои от 5 души.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments