Бизнесът в Обединеното кралство “трябва да се събуди” за памука, берящ се от уйгурските роби в Китай

0
95
Плантация - памук.
Снимка: пиксабей

Бизнесът от Обединеното кралство трябва да проучи откъде си набавя памука, за да избегне закупуването на материали, отглеждани от робски труд, според член на влиятелна парламентарна комисия, цитиран от “BBC”. Призивът идва след разследване на британската медия. Документите показват, че Китай принуждава стотици хиляди уйгури и други малцинства към тежък труд. Депутатът Нусрат Гани заяви:

“Бизнесът от Обединеното кралство трябва да се събуди с тези обезпокоителни реалности.”

Бизнесът трябва “да спре да отрича знанията за това, което се случва, да проучи стриктно линиите си за доставка и да се увери, че е абсолютно ясно, че не печели от робски труд и злоупотреба с уйгурите”, категорична е Гани, която разследва въпроса за бизнеса в Комисия по енергетика и индустриална стратегия (BEIS).

BBC се обърна към 30 големи международни марки. Маркс и Спенсър, Некст и Теско заявиха, че имат въведени политики, които гарантират, че продуктите, произхождащи от Китай, не използват суров памук от Синдзян, докато Бърбъри каза, че изобщо не използват памук от Китай.

Други, включително онези, които не са източници директно от Синцзян, не са били в състояние да гарантират, че памукът му не е влязъл във вериги за доставки другаде. Найн не отговори. Гани похвали компаниите, но заяви, че повече фирми трябва да последват този пример. Питър Андрюс, ръководител на отдел за устойчиво развитие в Британския консорциум за търговия на дребно, каза:

“Защитата на благосъстоянието на хората и общностите е от основно значение за практиките на доставчици на нашите членове, а търговците на дребно проучват доставките си от Китай, особено от региона Синдзян, които не използват метода за принудителен труд и поддържат високи стандарти на работа.”

Великобритания прие законодателство за борба с робството през 2015 г. съгласно Закона за модерното робство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments