Бизнесът ще съди „Булгаргаз“, ако не получи компенсациите си за природния газ

1
147
Булгаргаз
Снимка: Скрийншот от Google Maps

Бизнесът ще съди „Булгаргаз“, ако не получи компенсациите си за надвзетите суми според новия договор с „Газпром“. С него цената природния газ беше намалена с над 40% със задна дата от 5 август 2019 година. Вчера работодателските организации поискаха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради промените в закона. В тях се предвижда „Булгаргаз“ да връща парите само като обществен посредник, а не като търговец на свободния пазар, където е големият бизнес. Измененията бяха приети на първо четене от парламента. Според бизнеса по този начин се отклоняват 45 милиона лева.

За намеренията да бъдат завеждани дела съобщи днес пред „Economic.bg“ зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Красимир Дачев.

„Ако парите не ни се върнат, бизнесът ще бъде задължен да заведе дело срещу „Булгаргаз“, защото законите в България ме задължават аз да бъда добър стопанин.“, обяви той.

Дачев подчерта, че това важи с пълна сила за публичните предприятия, чиито управители може да бъдат подведени под отговорност защо не са защитили интересите на инвеститорите и акционерите. И добави:

„Аз като акционер утре мога да го осъдя за неоснователно обогатяване, спекулиране с монополно положение, затова „Булгаргаз“ толкова бързо казаха, че искат да върнат парите, за да не ги съдим.“

Дачев подчерта, че във времена на криза всяка стотинка е важна, особено когато тя не е проблем и за двете страни. В този случай не трябва държавата да дава пари, а просто да върне на бизнеса това, което ще й бъде възстановено като суми от „Газпром“. Руската компания вече е дала 150 милиона лева заради по-ниската цена на синьото гориво от 5 август 2019 година.

Дачев обясни, че е било постигнато разбирателство как тези пари да бъдат възстановени според законите на държавата, които предвиждат, че надвзетите суми трябва да бъдат върнати.

Зам.-председателят на БТПП беше категоричен, че няма значение дали „Булгаргаз“ е обществен доставчик – щом има средства, които трябва да бъдат възстановени, това трябва да бъде направено.

„Имаше спор по това каква да бъде формата за връщане на парите, а не затова дали ще се върнат или не. Сега започват да спорят да се връщат ли въобще и дали не е незаконно да се върнат.“, каза още той.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Дарина
Дарина
2 години по-рано

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ СРЕЩА В ЗАТВОРЕНО ПОМЕЩЕНИЕ. ТАКА БОРИСОВ , ПЕТКОВА И БИЗНЕСЪТ КАЗВАТ НА ХОРАТА,ЧЕ НЯМА ЕПИДЕМИЯ И НАРОЧНО ЗАТВАРЯТ ХОРАТА ПО ДОМОВЕТЕ ИМ ,ЗА ДА СИ РАЗПРЕДЕЛЯТ ТЕ ПАРИТЕ. КОЙ ЩЕ НАКАЖЕ С ГЛОБА И ЗАТВОР, СПОРЕД ЗАПОВЕДИТЕ И РАЗПОРЕЖДАНИЯТА НА САМИЯ БОРИСОВ ,ЗА СЪБИРАНЕ НА ХОРА В ЗАТВОРЕНО ПОМЕЩЕНИЕ. ДОКОГА ЩЕ НИ БАЛАМОСВАТЕ ,ДОКОГА ЩЕ ТЪРСИТЕ КАК ДА КРАДЕТЕ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА