Бизнесът иска стимул за енергийно обновяване на хотели и ресторанти

0
95
строителство
Снимка: Pixabay

Бизнесът поиска стимулиране за енергийното обновяване на сградите на хотелите и ресторантите си. Това се налага заради заложените от Европейския съюз цели за енергийна ефективност. За това информираха от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, която в нашата страна е с представителство от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Предложението им е за бизнесите, които инвестират в саниране и пазещи природата енергийни източници, да могат да получават данъчни облекчения, финансови и други стимули.

Според представителите на бранша не трябва да е задължително пълното обновяване на сградния фонд. Целта обаче на Европейския съюз е до 2050 година да се намалят емисиите на парниковите газове с 55% от нивото им през 1990 година. В същото време строежите са отговорни за 40% от общото потребление на енергия и 36% с емисии на парниковите газове. Именно и затова обновяването им е от изключително значение. Съществуващото ни законодателство не е достатъчно за постигането на тази цел, при което се обмислят промени и се извършват обществени консултации.

Проучвания посочват, че близо 75% от сградния фонд в Европа е неефективен според настоящите строителни стандарти. Заради амортизацията на съществуващите сгради до 2050 година в тази категория ще бъдат около 90% от сградния фонд. В Европейския съюз годишно се обновяват енергийно само 1% от съществуващите сгради. 2/3 от енергията, която се използва за отопление и охлаждане на сградите, е от изкопаеми горива. Експертите изчисляват, че при сегашните темпове декарбонизацията на строителният сектор ще изисква столетия.

Съществуват няколко пречки при енергийно обновяване. Те са свързани с ниската информираност за енергийния профил на сградите и ползите от обновяването, отделно липсата на доверие в енергийните спестявания, липсата на квалифицирани работници за извършване на ремонтите. Отделно подобрените енергийни характеристики не се отразяват изцяло в цените на недвижимите имоти. От Европейския съюз обаче предвиждат по етапно въвеждане на задължителните минимални стандарти за енергийни характеристики за различни видове сгради. Като едно от тях е паспорти за обновяване на сградите и енергийната им ефективност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments