Бизнес трендове в България: Новорегистрирани фирми и банкрути през първото тримесечие

0
76
Фалит, банкрут
Фалит, банкрут. Снимка: Pixabay

През първото тримесечие на 2024 година се показат интересни тенденции относно новорегистрациите и банкрутите сред правните единици. Данните от НСИ показват спад в новорегистрираните фирми и по-нисък брой на обявените в несъстоятелност, което откроява определени икономически динамики и предизвикателства в страната.

За първите три месеца на годината са регистрирани 12,229 нови правни единици, което е със 7,4% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.
Обявените в несъстоятелност фирми са 992, отбелязвайки спад от 14,1% спрямо първото тримесечие на 2023 година.

Основната дейност на новорегистрираните и фалиралите компании е в сектор G, който обхваща търговията и ремонт на автомобили и мотоциклети. Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети – 88,4% от новорегистрираните и 78,3% от фалиралите фирми.

Спадът в броя на новорегистрираните фирми може да се тълкува като индикатор за повишена предпазливост сред инвеститорите и предприемачите, което е вероятно отражение на непредвидимите икономически условия. Същевременно, намалението на банкрутите предполага потенциално укрепване на бизнес средата, като фирмите се адаптират и намират устойчиви стратегии за справяне с предизвикателствата.

Текущата бизнес демография в България подчертава важността от наблюдение на икономическите тенденции и адаптивността на пазара.

Намалява броят на банкрутиралите фирми у нас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments