Бившият министър на правосъдието на Китай Фу Джънхуа е вкаран в затвора за корупция

0
24
Съдебно решение
Снимка: Pixabay

Бившият министър на правосъдието на Китай Фу Джънхуа, който оглави няколко кампании за борба с корупцията, беше вкаран в затвора за подкуп, предава „BBC“.

През юли Фу се призна за виновен в приемането на 117 милиона юана (14,7 милиона долара; 16,5 милиона долара) под формата на подаръци и пари. Китайските медии съобщиха, че той е получил условна смъртна присъда, която след две години ще бъде заменена с доживотна.

Осъждането му идва на фона на внезапни репресии срещу официални лица преди ключовия конгрес на Комунистическата партия следващия месец. Управляващата партия в Китай провежда събитието веднъж на всеки пет години и този път се очаква президентът Си Дзинпин да получи исторически трети мандат и да консолидира властта си.

Затворът на Фу следва присъдите на трима бивши полицейски началници тази седмица. И четиримата са обвинени не само в корупция, но и в нелоялност към Си. Твърди се, че всички те са били част от корумпиран политически кръг, ръководен от друга бивша фигура в службите за сигурност, Сун Лиджун, който в момента чака присъдата си.

Фу беше министър на правосъдието на Китай от 2018 г. до 2020 г., след кариера, в която извървя пътя си от полицай до заместник-началник на китайското министерство на обществената сигурност. Той ръководи няколко високопоставени разследвания на корумпирани политици – включително разследване, което свали Джоу Йонгканг, един от най-влиятелните служители през последните години, осъден за подкуп.

През октомври миналата година вътрешният надзорен орган на партията обяви, че разследва Фу за „сериозни нарушения на дисциплината и националните закони“. Той беше освободен от публична служба и след това през март тази година беше изключен от партията на Общността. Той беше арестуван месец по-късно по обвинения в корупция.

Прокурорите заявиха, че той се е възползвал от властта си, за да търси печалби за други и за себе си от бизнес договори, официални позиции и дори съдебни дела.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments