Бившият министър Димитров разкри: Контролът върху парниковите газове е бил слаб

0
27
Емил Димитров
Емил Димитров, Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров е подал сигнали още преди две години. Той припомни пред „БНТ“, че Лаура Кьовеши при посещението си в България е заявила, че първото нещо, с което ще се заеме, е проверка в енергийни и топлофикационни дружества. Но се е оказало, че това не е така, защото Европейската прокуратура си има собствен график.

Проблемът според него е друг и той е дали тези фирми са свързани косвено, или не. Защото по неговите думи официално Христо Ковачки е техен консултант. А ако въпросните компании наистина се окаже, че не са заплащали своите квоти, то на тях трябва да им бъдат наложени санкции. Причината е, че те са нанесли щети по този начин на Европейския съюз /ЕС/, а респективно и на България. Но от друга страна са им давали евтина електроенергия.

Емил Димитров обясни, че институцията, която дава комплексните разрешителни, е Изпълнителната агенция „Околна среда“. Тя дава разрешително за парниковите газове и след това приема докладите от лабораториите, за да бъдат изплатени квотите.

В този случай тези доклади е трябвало да спрат и да бъде направена нова проверка. Но това не се е случило, подчерта бившият министър на околната среда и водите.

Според Димитров контролът на изпълнителната агенция е бил прекалено слаб. А в същото време вече много трудно ще бъдат доказани вреди, които са нанесени преди пет години. За тях може да се съди само по аналогия или ако има някакъв защитен свидетел.

Димитров напомни, че докато той е бил екоминистър е сменял пет пъти директора на Изпълнителната агенция „Околна среда“, защото са били откривани редица нарушения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments