Бившият френски президент Саркози е осъден за незаконно финансиране на кампанията си

0
4
Никола Саркози
Снимка: Фейсбук, Nicolas Sarkozy

Бившият френски президент Никола Саркози беше осъден на 1 година затвор за незаконно финансиране на неуспешната си предизборна кампания, проведена през 2012 г. 66-годишният политик беше признат за виновен от съд в Париж за това, че е похарчил десетки милиони евро повече от позволеното за кампанията си. Тази сума надвишава значително размера на сумата, позволена от закона.

Саркози обаче няма да влезе в затвора, тъй като има право да изтърпи присъдата си вкъщи, носейки непрекъснато електронна проследяваща гривна, постанови съдът. Бившият лидер отрича да е извършил каквито и да било нарушения, като възнамерява да обжалва решението.

Както е известно, това е вторият път, в който Саркози е признат за виновен и получава наложена присъда. През март той стана първият бивш президент на Франция от десетилетия насам, който получи ефективна присъда по обвинения за корупция и злоупотреба с власт. Въпреки това той остана свободен в очакване на решението на съда относно обжалването на тази присъда.

В последния процес Саркози беше обвинен с още 13 други обвиняеми за участие в нашумелия скандал, известен като „Бигмалион“ по името на фирмата за връзки с обществеността, свързана с партията на Саркози. Прокуратурата твърди, че партията на бившия президент „Съюз за народното движение“ е похарчила почти два пъти повече от лимита от 22,5 млн. евро за провеждането на пищни предизборни митинги и събития, след което се е опитала да прикрие разходите, като е наела PR фирма, носеща името „Бигмалион,“ която е трябвало да издаде фактура на партията, а не на кампанията. По-рано днес съдът в Париж постанови, че макар бившият президент да не е знаел пълните подробности за измамата, той със сигурност е бил наясно, че има някакви нарушения, но въпреки това не е направил нищо по въпроса.

Това е последното от поредицата съдебни предизвикателства за Саркози, който изкара петгодишен мандат като президент, след като беше избран през 2007 г. През 2012 г. той изгуби шанса си за преизбиране от социалиста Франсоа Оланд. Оттогава насам бившият държавен глава е обект на няколко наказателни разследвания. По -рано тази година той получи условна присъда , след като стана ясно, че се е опитал да подкупи съдия през 2014 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments