Бивш депутат на ДПС ще бъде съден за купуване на гласове

0
72
Избори
Избори. Снимка: Архив

Бившият депутат от ДПС Илия Илиев ще бъде съден по обвинение за купуване на гласове, съобщи „Нова телевизия“. От Софийската градска прокуратура обявиха, че са приключили разследването и са внесли в съда обвинителния акт срещу Илиев и съучастника му Иван Тодоров.

Двамата са обвинени, че са купували гласове в циганския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС. Илиев има общо три обвинения за купуване на гласове. Ако вината му се докаже, може да получи присъда от 1 до 6 години затвор. Същото наказание заплашва и Тодоров.

Според прокуратурата по време на предизборната кампания за парламентарните избори през 2014 г. в предизборния щаб на ДПС в Ямбол са провеждани множество срещи, на които под претекст, че се набират застъпници за партията, са изготвяни списъци с личните данни на лица от ромската махала на гр. Ямбол, на които впоследствие да бъдат предлагани и давани парични суми в размер от 30 до 50 лева, за да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат – Илия Илиев.

Разследването е установило, че в края на месец септември 2014 г. Илия Илиев дал на един от разпитаните свидетели сумата от 2 000 лева, за да бъдат склонени хора от ромската махала да упражнят правото си на глас в негова полза. В деня на изборите той се срещнал с 8 лица, на които лично предложил сумата от по 20 лева, за да гласуват за него.

Илия Илиев е обвиняем и по друго дело – за нанасяне на финансови вреди на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Обвинението срещу Илия Илиев е за това, че в периода от 11 декември 2007 г. до 16 септември 2009 г. в Горна Оряховица и Русе в съучастие с длъжностни лица от НКЖИ като извършители и държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ като помагач ги улеснил в присвояване на чужди пари на НКЖИ и държавното предприятие. При тези договори, за които е обвинен и Антон Гинев, бивш зам.-министър на транспорта и бивш изпълнителен директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), Илиев е обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябва да се изплатят в полза на три от четирите дружества, явявал се на място и представял на служителите предварително съставени и подписани от името на дружествата фактури за претендирани работи. Въз основа на тях на дружествата били преведени договорени суми за работа, която не била извършена от тях. Освен това присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments