Бивш български посланик: Конфликт Русия-САЩ няма да има, никой не е готов за война

0
18
САЩ, Русия
Знамената на САЩ и Русия. Снимка: Pixabay

Конфликт Русия-САЩ няма да има, защото никой не е готов за война, заяви Пламен Грозданов, посланик на България в Русия в периода 2006-2012 година. По думите му руснаците знаят, че исканията им са неизпълними, но за тях е важно да се преговаря. Той коментира пред „БНР“:

НАТО и САЩ няма да затворят вратите за нови страни, но всички добре знаят, че Алиансът не е готов да приеме Украйна и Грузия. Има възможност за започване на разговори за ракетите със среден и с малък обсег, за неразпалогане на натовски бази в Украйна, тоест, има шансове за разговори.“

Пламен Грозданов посочи, че ако Русия е искала да вземе част от Украйна, е нямало да действа по такъв начин. По думите му руската страна използва методите на дипломацията – да поиска максималното, за да получи някаква сигурността. Той уточни, че генезисът на проблема между Русия и НАТО е след края на Студената война, когато е била изоставена старата система за сигурност и допълни:

Новото съотношение на силите преформулира начина, по който се осъществяваше сигурността на Европа – под ръководството на САЩ и НАТО. Русия тогава беше слаба, за да се противопостави на новата ситуация. Но една голяма страна, загубила определена война и поставена в подчинено положение, ще търси в един момент компенсация. Тя направи няколко заявки в това отношение, но тогава се появиха условията за преразглеждане на системата за сигурност.“

По думите на Грозданов причината Русия да смени подхода е, че никой не е искал да я чуе. Точно затова тя е решила през пролетта на 2021 година да използва натиск и принуди САЩ да седне на масата за преговорите.

Според специалиста правителството ни е взело балансирана политика спрямо този проблем. Пламен Грозданов е категоричен, че дори и да има бъдещ конфликт, то едва ли ще настъпят проблеми с газовите доставки за страната ни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments