Битката за кметския пост в Несебър: Мнозина искат промяна в Общината

3
5922
Николай Димитров и Иван Дашев
Николай Димитров и Иван Дашев. Снимки: Facebook

На първия тур на местните избори в Несебър на 29 октомври в надпреварата за кметското място участваха седем кандидати. Този път, за разлика от последните 12 години, в Общината ще има балотаж, който ще се проведе тази неделя.

До него достигнаха двама от кандидатите – дългогодишният и досегашен кмет Николай Димитров и Иван Дашев. Николай Димитров е издигнат от Инициативен комитет, а Иван Дашев от Български съюз за директна демокрация /БСДД/.

На 29 октомври Николай Димитров, който последните 12 години печелеше местните избори още на първия тур, този път не успя да събере необходимия брой гласове. За него гласуваха 41.16% от жителите на Община Несебър, които са отишли до урните миналата неделя. Така на 5 ноември той ще се изправи срещу Иван Дашев, получил 20.54 на сто от гласовете.

Въпреки преднината за Николай Димитров на първия тур местните са на мнение, че вотът тази неделя има вероятност да бъде обърнат и битката за кметския пост да бъде спечелена от кандидата на БСДД. Така Несебър може да има нов кмет.

Интересен е фактът, че много от местните жители на Общината вече са откровено негативно настроени срещу досегашния градоначалник Николай Димитров. В сайта „Nesebarinfo“ излезе статия, в която се посочва, че управлението му не е добро. Нещо повече. Има съмнения дори за корупционни схеми и машинации, включително и по време на първия тур на местните избори, и много хора са се обединили, за да бъде свален от власт.

Някои от другите кандидати за градоначалник също се обединяват и застават зад кандидатурата на Иван Дашев с надеждата да се преборят с Николай Димитров и да съберат повече подкрепа за неговия опонент. По този начин те се надяват да успеят да детронират Димитров от кметския пост, заеман от него дълги години. Дали начело на Община Несебър ще застане нов кмет, ще стане ясно след броени дни.

Николай Димитров е със силни позиции, защото при гласуването безспорно за него има кооперативен и общински вот, по подобие на всеки друг градоначалник, заемал дълги години своя пост. Освен това се говори, че има и редица бизнесмени, които го подкрепят.

В същото време мнозина са на мнение, че управлението на Николай Димитров не е добро и отдавна е настъпил моментът той да бъде сменен на кметския пост от по-подходящ кандидат, който да ръководи Общината по справедлив начин и да взима решения за благото на нейните жители. Именно затова много хора се надяват, че със заставането си зад кандидатурата на Иван Дашев след тази неделя Община Несебър вече няма да бъде същата и промяната ще се превърне в реалност.

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Иван
Иван
6 месеци по-рано

Гларуси ..Ани

Турист
Турист
6 месеци по-рано

Дано новия кмет оправи улиците в Слънчев бряг.

Несебърлия
Несебърлия
6 месеци по-рано

Само Чочо Александров ще оправи бакиите на Несебър, но не се кандидатира по незнайни причини. Бара малко, но и за хората ще остане. Той кмет, Терзиев заместник. Страшен тандем ще са.