Бил Гейтс вижда 6-8-месечно закъснение за бедните страни да получат ваксини срещу COVID-19

0
98
Ваксина срещу COVID
Ваксина срещу COVID. Снимка: Pixabay

По-бедните страни са изправени пред най-добрия сценарий за 6-8-месечно изоставане от по-богатите държави при получаването на достъп до ваксините срещу COVID-19, за да защитят популацията си от пандемичната болест, заяви филантропът Бил Гейтс в интервю за “Агенция Ройтерс”. В него той нарече разпространението на първите дози за COVID-19 “проблем със супер трудно разпределение”, който оказва натиск върху глобалните институции, правителствата и производителите на лекарства. Гейтс заяви:

“Всеки политик е под натиск да се кандидатира за страната си, за да се изкачи по-нататък.”

До този момент Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е насочила около 1,75 млрд. долара за глобалния отговор на пандемията от COVID-19, включително чрез средства за инициативата за споделяне на ваксини COVAX, ръководена от Световната здравна организация, и чрез пряка подкрепа за някои производители на ваксини.

COVAX, ръководен от алианса на ваксините GAVI, казва, че има за цел да постигне 2.3 милиарди дози за борба с COVID-19 до края на годината, включително 1,8 милиарда дози за по-бедните страни без разходи за техните правителства. Надява се да започне някои доставки през следващия месец. Гейтс каза, че доставките на ваксини чрез COVAX в началото ще бъдат „скромни“. Той беше категоричен:

“Общият брой дози, които GAVI (и COVAX) ще имат през първата половина на годината, все още е много скромен. Да, те ще извадят някои дози, но ако сравните кога ще достигнат същия процент на покритие като богатите страни – там бих казал, че е шест до осем месеца отстояние, в най-добрият случай.”

Сет Бъркли, главен изпълнителен директор на GAVI и съосновател на COVAX, предупреди във вторник за “чувство на ваксинална паника” с много страни, които сключват двустранни сделки с производителите на лекарства, за да осигурят ограничени доставки и някои заплашителни правни действия срещу производителите на лекарства, които смятат, че доставките ще се движат забавено.

Сума – Нула

Гейтс заяви, че такъв натиск е безполезен, отбелязвайки, че фармацевтични компании като Pfizer, BionTech, AstraZeneca и Moderna са разработили ваксини срещу COVID-19 за по-малко от година. Той подчерта:

“Ако сте фармацевтична компания, която не е направила ваксина, не сте под натиск. Но тези, които са направили ваксината – те са тези, които са нападнати. Всичко е много нулева сума.”

“Това е класическата ситуация в световното здравеопазване, когато адвокатите изведнъж я искат за нула долара и то веднага. И съчувствам на тези фармацевтични компании, които скочиха, ами … те са причината да видим края на епидемията да дойде.”

Гейтс, който същопубликува годишното писмо на своята фондация, в което очертава приоритетите и прогнозите си, каза, че вярва, че хората, живеещи в по-богатите страни, ще видят края на пандемията с връщане към по-нормален живот до края на тази година – ако приемем, че ваксините могат да достигнат до около 70% до 80% от тяхното население.

Той също така посочи някои “сребърни облицовки” от пандемията, включително значително ускорено развитие на технологията за иРНК ваксина, използвана в имунизационните медикаменти на Pfizer-BioNtech и Moderna COVID.

През следващите пет до 10 години, каза Гейтс, иРНК ваксините ще станат по-бързи и по-евтини за разработване, по-лесни за мащабиране и по-стабилни за съхранение, отваряйки възможността за разработване на бъдещи ваксини срещу заболявания като ХИВ и малария. Той беше категоричен:

“Това носи нова надежда за липсващите ваксини – че можем да ги получим по-бързо.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments