Биатлонистите ни ще посрещат празниците в словенския зимен център Поклюка

0
131
Биатлон
Снимка: Архив, Pixabay

Биатлонистите ни ще посрещнат празниците по пистите на световното в Поклюка. Българските национални състави по биатлон са сред трите отбора, които имат преимуществото да тренират в словенския зимен център, на който ще проведе световното първенство след два месеца.

От 21 декември мъжкият и женският ни тим са на подготовка в комплекса, където през февруари ще се състои шампионатът на планетата. В условията на пандемия нашите спортисти предпочетоха да не рискуват с връщане в България, с пътуване и трансфери из половин Европа. Те останаха да тренират на повече сняг в Алпите. Така Владо Илиев, Милена Тодорова и останалите състезатели и треньори посрещнаха Бъдни вечер и Коледа заедно, а след два дни ще отпразнуват и Новата година като едно голямо семейство.

Ръководството на Българската Федерация по биатлон уреди подготвителния лагер да бъде по пистите и на стрелковия комплекс за предстоящото световно първенство. Това не е било никак лесно, защото желаещите са били много. Тази възможност е била предоставена само на Словения, Казахстан и България. От първия ден на тренировките в словенския зимен център със състава е и старши треньорът Александър Касперович, който коментира:

Условията в Поклюка се отлични. Още при пристигането на 21 декември тук имаше над метър и половина сняг, тези дни валя още. Трасетата и рубежът са в перфектно състояние, а тренировките на тях са безценни с оглед на това, че ще имаме пълна информация и по-богат опит по време световното. Същевременно Поклюка е разположен доста високо в планината и това помага допълнително за височинната адаптация на състезателите“.

Биатлонският комплекс има само един малък хотел, в който са българските състезатели Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Оряшков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова. Нашите спортисти вече тренират на пълни обороти, което ще бъде до края на подготвителния лагер. Сезонът е много кратък, а амбициите са много големи. От треньорския ни щаб отчитат:

„Анализите показват, че в стресови ситуации точността на българите процентно пада съществено и за това тези дни са въведени допълнителни упражнения със стресов характер. Целта е тренировките да се осъществяват в максимално близки до състезателните условия и летните показатели в стрелбата на водещите ни биатлонисти да се пренесат сега в състезателна обстановка.“

Българските биатлонисти ще останат в Поклюка до 5 януари, когато ще се преместят в Оберхоф. От 8 до 10 януари в германския зимен център са следващите два етапа за световната купа със спринт, преследване и смесени щафети, а от 13 до 17 януари ще е с допълнение спринт, щафети и масов старт. От 21 до 24 януари е кръгът за ценния трофей в италианския Антхолц. Той е преди биатлонския керван, който ще се въведе в Словения за световното първенство от 10 до 21 февруари. Между 4 и 14 март сезонът за световната купа ще завърши с два етапа в чешкото Нове место, а финалът ще бъде между 18 и 21 март в норвежкия Холменколен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments