Безпрецедентен мигрантски натиск към България отчетоха от бургаската прокуратура

0
179
Георги Чинев и Емил Павлов
Георги Чинев и Емил Павлов. Снимка: Искра.бг

Безпрецедентен мигрантски натиск към България отчете пред журналисти окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Това е една от водещите теми на провеждащата се днес среща между държавното обвинение, кметове на населени места от областта и полицията.

„Това, което искаме да чуем от първо лице единствено число са реалните проблеми, как бихме могли да подобрим взаимодействието, сътрудничеството, комуникацията с местната власт, защото трябват реални мерки, които да доведат до реални резултати в тази посока. В обобщение мога да кажа, че няма ръст на битовата престъпност, но има ръст и то значителен на престъпленията, респективно на досъдебните производства, свързани с мигрантската вълна“, посочи прокурор Чинев.

Георги Чинев и Емил Павлов
Георги Чинев и Емил Павлов. Снимка: Искра.бг

Той разкри и конкретни данни. Само Районната прокуратура в Бургас към настоящия момент наблюдава 380 дела, свързани с мигрантския натиск, което по думите на Чинев е отчетен ръст със 141 дела.

„Много сериозна и обезпокояваща цифра!“

274 от въпросните дела вече са решени, но има все още и нерешени такива.

„Също наблюдаваме ръст и на пътнотранспортните произшествия, в резултат на които е причинена смърт след употреба на наркотични вещества и техните аналози, както и алкохол“, съобщи още прокурор Чинев.

„По отношение на мигранционния натиск, безспорно той е безпрецедентен. Няма аналог!“

Това обяви от своя страна пред медиите зам.-директорът на ОДМВР-Бургас комисар Емил Павлов. Той посочи още, че профилът на каналджиите се е променил и от началото на годината има установени извършители от 17 различни държави. Става въпрос за Германия, Франция, не само държави от Източна Европа.

„Мерките, които ОДМВР-Бургас сме предприели и към момента дават резултат, са изграждането на 7 КПП-ата. Благодарение на това до момента има образувани 128 досъдебни производства, така че ние продължаваме да наблягаме на анализ най-вече на движението и полагаме максимум усилия върху това да не допускаме преминаването през нашия регион на мигранти и трафиканти“, посочи още комисар Павлов.

На въпрос за случая отпреди два дни, когато автомобил с мигранти влезе в Бургас от Средец и отново се стигна до катастрофа и то в центъра на града, той подчерта, че в случая се говори за територията на ОДМВР-Бургас, която не е единствената гранична.

А това, че във вътрешността на страната се хващат автомобили, той не може да го коментира. Що се отнася до конкретния случай става въпрос за неизпълнение на полицейско разпореждане и най-важното в случая е, че няма инцидент.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments