Безалкохолната индустрия в България въвежда прикрепени към бутилките капачки

0
79
Пластмасова бутилка
Пластмасова бутилка. Снимка: АПБНБ

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България /АПБНБ/ стартира поетапно въвеждане на прикрепени към бутилките капачки в изпълнение на европейското законодателство. От бранша изцяло подкрепят целите на ЕС, свързани с намаляването на замърсяването на околната среда с пластмаса.

Едно от изискванията на Директивата е от 3 юли 2024 г. пластмасовите капачки на всички съдове за напитки от пластмаса за еднократна употреба, с вместимост до 3 литра, да остават прикрепени към съдовете по време на употреба на продукта. Това се прави с цел пълна събираемост и рециклируемост на продуктите. 

За PET пластмасовите бутилки за еднократна употреба Директивата на ЕС предвижда и изисквания за вложен материал от рециклирана пластмаса – поне 25% до 2025 г. и минимум 30% до 2030 г. Голяма част от производителите на безалкохолни напитки в България вече работят и по нейното реализиране.

Приоритет на бранша е затварянето на кръга за всички PET опаковки в страната по модела „От бутилка в бутилка“, посредством оптимално събиране, рециклиране и употреба на рециклирания материал в производството на нови опаковки за напитки

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments