Беларус: Масови арести и сълзотворен газ в седмия уикенд на протестите

0
59
Протест в Минск.
Снимка: Пиксабей

Беларуската полиция извърши масови арести, когато след като хиляди хора отново се събраха за протести, призоваващи лидера Александър Лукашенко да се оттегли, пише “BBC”Повече от 50 души бяха задържани в неделя, съобщиха правозащитните групи.

Изглежда, че видеозаписи показват как полицията пръска дразнител директно в лицата на протестиращите е един град. Това беше 50-ият ден на протести след оспорвания президентски вот през август. По-рано тази седмица Лукашенко проведе тайно встъпване в длъжност.

Избирателната комисия казва, че Александър Лукашенко е спечелил шести мандат с повече от 80% от гласовете. Твърдението на опозицията обаче е, че това е измама и че те са спечелили изборите с поне 60% от гласовете. Няколко държави от ЕС и САЩ казват, че не признават Лукашенко за легитимен президент на Беларус.

Полицията призна, че е използвала сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне т.нар. “непокорни” протестиращи в източния град Гомел в неделя. Но е кадри на местните медии, които се разпространяват онлайн, се вижда, че служители пръскат вещество директно в лицата на хората. Много от протестиращите са жени, които се оттеглят, докато крещят “фашисти”.

Междувременно в столицата Минск, където десетки хиляди хора се събраха за седмия пореден уикенд на протести, спецполицията извади хората от тълпите и ги изведе с микробуси, каза свидетел на агенция Ройтерс.

Александър Лукашенко беше официално обявен за президент на Беларус тихо в сряда сутринта, без никакви обичайни предварителни разгласявания за събитието и фанфари. Човекът, който управлява бившата съветска република в продължение на 26 години, заяви, че Беларус се нуждае от сигурност и консенсус “на ръба на глобална криза”, очевидна препратка към пандемията на коронавируса. Без да се позовава на масовите митинги, изискващи оставката му, той добави: 

“Не мога, нямам право да изоставя беларусците”.

Основният му съперник за президент Светлана Тихановска и други ключови опозиционни фигури в момента са в самоналожено изгнание в съседни страни след вълна от арести на фона на демонстрациите. Тихановска заяви в сряда, че Лукашенко не е “нито легален, нито легитимен държавен глава на Беларус”.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments