БЕХ може да дари на Украйна оборудване на стойност 1 милион лева

0
34
Срещата
Срещата. Снимка: МЕ

В рамките на участието си в конференцията за възстановяването на Украйна, която се провежда в Берлин министър Малинов проведе двустранна среща с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят.

„Инициативата на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, към която впоследствие се присъединиха Украйна и Молдова, е ключов проект за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа“, подчерта министър Малинов.

От своя страна Джефри Паят препотвърди подкрепата на Съединените американски щати за инициативата, която позволи осигуряване на допълнителни количества втечнен природен газ, включително от САЩ, за страните от региона и за Украйна. Той отбеляза и положителния напредък на българската страна по реализацията на проекта.

Двамата подчертаха успешно приключилият процес по диверсификация на ядреното гориво, в който сътрудничеството с американската страна е от ключово значение.

„В рамките на плановия годишен ремонт, който приключи вчера, пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе зареден с гориво, произведено от Уестингхаус“. Така за първи път в своята история блокът вече работи с алтернативно гориво“, акцентира министър Малинов.

По-рано българският енергиен министър проведе двустранна среща и със своя украински колега Герман Галушченко. Двамата отбелязаха напредъка при реализацията на Вертикалния газов коридор.

„Стратегическият проект е израз на солидарност с Украйна и е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност след предстоящото заместване на доставките на руски природен газ след 1 януари 2025 г.“, подчерта министър Малинов.

Герман Галушченко запозна министър Малинов с енергийната ситуация в страната по време на военните действия, вследствие на които са разрушени над 40% от мощностите за производство на електроенергия.

„Обсъждаме възможността дружества от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД да дарят на украинската страна оборудване на стойност над 1 млн. лв., което да подпомогне възстановяването на производствените мощности“, обяви министър Малинов.

Да бъде създаден коридор за износ към Украйна на електроенергия, произведена в България, е друга тема, която обсъдиха двамата министри. По думите на Владимир Малинов, това ще е реална помощ за украинското население, особено през зимните месеци.

През миналата седмица България е изпратила на Украйна общите условия на договора за продажба на оборудването от площадката на АЕЦ „Белене“, стана ясно още при срещата на Владимир Малинов и Герман Галушченко. Припомняме, че проверката на годността и начина на съхранение на оборудването приключи успешно.

ВМА събира ендоскопската общност в България

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments