Бебе и млада жена имат шанс за втори живот след сплит трансплантация във ВМА и болница „Лозенец“

0
781
Трансплантация
Трансплантация. Снимка: Военномедицинска академия

Специалисти от Военномедицинска академия /ВМА/ извършиха поредна чернодробна трансплантация – пета за тази година. Реципиентът е 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза, а донорът – жена на 24 години, с мозъчна хеморагия, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.

Пациентката се е намирала на първо място в листата на чакащите във ВМА. Веднага след като медиците са получили съобщение за донорската ситуация в Пловдив, е била създадена нужната организация, коментира началникът на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА проф. Никола Владов.

Експлантацията на органите е била осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец“.

„Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота“, заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”.

Шестчасовата трансплантация е била извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.
Благодарим на колегите от УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив за перфектната организация при кондиционирането на донора и на колегите от болница „Лозенец” за доброто взаимодействие при експлантацията на органите, коментира още проф. Никола Владов.

Екипът на ВМА има зад гърба си десетки спасени човешки животи чрез успешни чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната програма през 2007 г. През последните 2 години болницата е инвестирала повече от 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните в България операционни зали, в които се извършва трансплантация на черен дроб.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments