ББР е готова да участва във финансовото оздравяване на Александровска болница

0
52
УМБАЛ
УМБАЛ "Александровска" Снимка: Ирина Мазганова, Архив

Българската банка за развитие /ББР/ е в готовност да отпусне 5 милиона лева на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД. Това стана ясно след среща на Надзорния съвет на ББР с представители на лечебното заведение. Финансирането ще е в рамките на утвърдения за банковата група лимит, чиято цел е да подпомогне провежданата от държавата политика за оздравяване и развитие на болници със системно значение за регионите.

Кредитната линия от ББР ще е допълнение към предоставените средства от Минстерството на здравеопазването в размер на 35 млн. лева. Тя ще даде възможност на дружеството да разплати просрочени задължения към доставчиците на лекарствени продукти и медицински изделия. Новото финансиране ще позволи да се договорят по-благоприятни търговски условия с доставчици, като същевременно се осигурят ликвидни средства за осъществяване на оперативната дейност на лечебното заведение.

ББР ще поеме и процеса по управление на целия дълг на УМБАЛ „Александровска“, който с новоотпуснатото финансиране ще достигне 40 млн. лева. С парите ще бъдат реализирани инвестиции за закупуване на съвременна медицинска апаратура. Тя ще осигури нужните условия за оказване на качествена болнична помощ по стандартите за добра медицинска практика и здравните изисквания, разписани в българското законодателство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments