БАЗ: В момента заведенията в България са като в локдаун

0
443
Празно заведение
Празно заведение. Снимка: БХРА, БАЗ, СЗБ

В момента заведенията в България все едно се намират в локдаун, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ Ричард Алибегов в ефира на „bTV“. Според него ситуацията дори е по-зле, отколкото при затваряне, защото работят на 1/4 от капацитета си и не получават държавни стимули.

„Не ясно, излизайки от този локдаун – кой ще оцелее. В провинцията ситуацията е много зле. Няма как с 25% приходи да се обслужват 100% разходи.“

Алибегов добави, че не разбира защо COVID настъпва пак в Австрия, на фона, че нивото на имунизацията е високо.

Предприемачът Красимир Стойчев му възрази: „Като имаш малко приходи – имаш и малко разходи. Да не забравяме факта, че около 2 млрд. е оборотът на ресторантите в България годишно, свалиха им ДДС на 11% – това са 220 млн. лв., от които държавата се отказа в полза на тези хора. Кризата не е само за тях, кризата е за всички.“

Заплатите в бранша на са вдигани от години, твърди Стойчев. Мнението му беше подкрепено от икономическия съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Тя определя намаляването на ДДС-то като „подарък“ за сектора, а при по-ниска печалба – могат да се възползват от мярката „60/40“.

„Минималната работна заплата в нашия сектор стана 800 лева с влизането на новата ставка за ДДС. За тази 1 година ДДС – 6 месеца, ние не сме работили“, отвърна им Алибегов.

Според Стойчев най-критична е ситуацията с работата в Северозападна България. Той даде за пример Видин, където по думите му има „една фантастична безмитна зона, която плаче за инвестиции, просто трябва да се създаде специален режим“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments